Quantcast
Channel: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14764

«Φοβόμαστε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης»

$
0
0
Σε απαγορευμένη ζώνη μετατρέπεται τις νύχτες το ΑΠΘ. Αυτό υποστηρίζουν φοιτητές και φοιτήτριες του ιδρύματος, που μίλησαν στην «Κ», και περιέγραψαν τις άσχημες εμπειρίες τόσο τις προσωπικές τους, όπως και φίλων τους, ενώ τόνισαν πως όταν πέφτει το σκοτάδι και ολοκληρώνονται να μαθήματά τους, σχηματίζουν ομάδες για να φύγουν ασφαλείς.


Η εγκληματικότητα στους χώρους του πανεπιστημίου έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Καθημερινά οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με χρήστες ναρκωτικών, ενώ συχνά πέφτουν θύματα ληστειών από αγνώστους που όπως υποστηρίζουν προτιμούν να δρουν στους χώρους του πανεπιστημίου, καθώς δεν έχει μεγάλη κίνηση και υπάρχει χαμηλός φωτισμός.

Πάντως ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι περισσότεροι φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετείχαν στην έρευνα που πραγματοποίησε η «Κ», στο ΑΠΘ, εκφράζουν έντονα το συναίσθημα της ανασφάλειας που τους διακατέχει, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις επιθυμούν να κρατούν την ανωνυμία τους, φοβούμενοι να εκθέσουν δημοσίως το πρόσωπό τους.


Τι λένε οι φοιτητές για την εγκληματικότητα στο ΑΠΘ
Στην έρευνα που πραγματοποίησε η «Κ», στο ΑΠΘ μίλησε με φοιτητές και φοιτήτριες για το πως βιώνουν οι ίδιοι καθημερινά το αίσθημα του φόβου όταν κυκλοφορούν στους χώρους του πανεπιστημίου και κυρίως της νυχτερινές ώρες.


Λένια Τζέλου ,Πρωτοετής
lenia tzeloys2
Όταν ολοκληρώνονται τα μαθήματα στις 22:00 το βράδυ και πρέπει να φύγουμε, οι καθηγητές μας συμβουλεύουν να αποχωρούμε ανά ομάδες, ώστε να προστατευόμαστε. Από προσωπική μου εμπειρία, την προηγούμενη Πέμπτη που γυρνούσαμε από το μάθημα, μία ομάδα ατόμων που δεν άνηκε στο πανεπιστήμιο έμπαιναν εντός της πανεπιστημιούπολης και κουβαλούσαν διάφορα ξύλα και άλλα αντικείμενα. Μπορώ να πω πως τρομοκρατήθηκα, αλλά επειδή ήμασταν μεγάλη παρέα φύγαμε αρκετά γρήγορα. Γενικά υπάρχει μεγάλος φόβος. Μεταξύ μας έχουμε συζητήσει για τον κίνδυνο που υπάρχει, όπως και με τους καθηγητές μας. Εξάλλου δεν είναι δύσκολο να αντιληφθείς την κατάσταση, αρκεί απλά να κάνεις μία βόλτα και κυρίως βράδυ (αν δε φοβάσαι). Υπάρχουν σημεία που δεν τολμάς να περάσεις ούτε τη μέρα.


Χρυσούλα Γεροντίδου, Πρωτοετής
xrysoula gerontidou s3
Ακόμα και το πρωί βλέπουμε ναρκομανείς μπροστά μας,  αλλά ο μεγάλος φόβος είναι το βράδυ που δεν τολμούμε να περάσουμε με τίποτα από δω μέσα. Το βράδυ υπάρχουν διάφοροι τύποι που δεν ανήκουν στο πανεπιστήμιο και φοβάσαι ακόμα και να πλησιάσεις.


Ομέρ Αισέ, Πρωτοετής
omer aises4
Είναι επικίνδυνο να περνάς βράδυ μέσα από το πανεπιστήμιο. Μία φορά θυμάμαι πως είχαμε έρθει το πρωί και είχαμε βρει σπασμένα τζάμια και αναρωτιόμασταν ποιοι το είχαν κάνει. Αυτό είναι το πιο απλό από αυτά που συμβαίνουν στο χώρο του πανεπιστημίου και κυρίως το βράδυ.


Ελένη Δημοπούλου, Τριτοετής στη σχολή Πολιτικών επιστημών
eleni dimopoulou


Έχουν κάνει το πανεπιστήμιο κέντρο διακίνησης ναρκωτικών. Η αστυνομία στην προσπάθειά της να διώξει τους ναρκομανείς από τους γύρω δρόμους, τους ωθεί (χωρίς να θέλει) να μπουν στα πανεπιστήμια, διότι δεν θα τους κάνει έλεγχο κανείς και «θα κάνουν τη δουλειά» τους ήσυχοι. Το άλλο είναι ότι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, δίνει κάποια υποκατάστατα ναρκωτικών οπότε μαζεύονται όλοι εκεί. Υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά. Συνέβη και σε συμφοιτητή μας πριν από δυο με τρεις εβδομάδες περίπου, όταν μέσα στη σχολή και ενώ γινόταν μάθημα κανονικά, πήγαν δυο – τρεις νεαροί τον έπιασαν σε μία γωνία ώστε να μην φαίνονται στον κόσμο που υπήρχε στο διάδρομο τον απείλησαν και του πήραν το κινητό. Πριν από περίπου μισό χρόνο κοντά στα «βαγόνια», όπως λέγεται η περιοχή μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου , έκανε το λάθος ένας φοιτητής να περάσει το βράδυ, τον βρήκε ένας ναρκομανής του ζήτησε να του δώσει λεφτά,, εκείνος του αρνήθηκε και τον τρύπησε με σύριγγα. Μάλιστα έκανε 24ωρη θεραπεία για το AIDS, γιατί ο ναρκομανής του είπε πως πάσχει από AIDS. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς ως φοιτητές είναι να ενεργοποιήσουμε τους φοιτητικούς συλλόγους να επιδώσουμε στην πρυτανεία κάποια ψηφίσματα που θα προκύψουν μέσα από συνελεύσεις ώστε να μπορέσουμε να
κάνουμε κάτι για την ασφάλεια του πανεπιστημίου.


Κώστας Ρίζος, Τριτοετής στη σχολή της Νομικής
kwstas rizos


Είναι πολύ επικίνδυνα τόσο μέσα όσο και γύρω από την περιοχή του πανεπιστημίου γιατί όλοι αυτοί που έχουν διαπράξει κάποια εγκληματική πράξη καταφεύγουν σ’ αυτό για να τη γλιτώσουν. Εκεί δεν θα μπει εύκολα η αστυνομία και δεν θα τους βρουν. Εμένα πριν από δυο χρόνια με λήστεψαν έξω από το ΑΠΘ. Ήταν 3:00 τα ξημερώματα με πλησίασαν πέντε άτομα και αφού με χτύπησαν με λήστεψαν. Στη συνέχεια μπήκαν και πάλι στο πανεπιστήμιο που, προφανώς, κανείς δεν μπορεί να τους βρει. Είναι γεγονός πως η ασφάλεια είναι ελλιπέστατη και επειδή σε κάποιες σχολές γίνονται μαθήματα μέχρι τις 22:00 το βράδυ αναγκαζόμαστε και φεύγουμε σε ομάδες για να είμαστε πιο ασφαλείς. Φανταστείτε πως μία γνωστή μου πρόσφατα την ακολουθούσε ένας επιδειξίας. Με λίγα λόγια κυκλοφορεί κάθε λογής άνθρωπος μέσα στο πανεπιστήμιο και όχι μόνο τη νύχτα. Εξάλλου το πρόβλημα δεν είναι μόνο τη νύχτα. Πέρσι μέρα μεσημέρι μπήκαν κουκουλοφόροι και έσπαγαν πράγματα μέσα στα κτίρια. Έχει καταντήσει το πανεπιστήμιο να είναι μία από τις πιο επικίνδυνες ζώνες στην πόλη αυτή τη στιγμή. Δεν περνάς ούτε από κοντά όταν πέσει ο ήλιος.


Κώστας Φουρλάνης, Πέμπτο έτος στην Ιατρική
kwstas fourlanis
Είμαι στο πέμπτο έτος της σχολής μου και θυμάμαι πως από το πρώτο έτος πάντα υπήρχε η εγκληματικότητα μέσα στο ΑΠΘ. Ήταν ανέκαθεν ένας χώρος που όταν έπεφτε το σκοτάδι φοβόταν ο κόσμος να περάσει από κει. Μάλιστα παρατηρώ πως τον τελευταίο χρόνο τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Συγκεκριμένα το τελευταίο δίμηνο έχω δει να συμβαίνουν πάρα πολλά περιστατικά. Π.χ. ενός γνωστού μου του έσπασαν το αμάξι. Σε κάποιον άλλο ένα απόγευμα του επιτέθηκαν χωρίς αιτία, για να μην αναφέρω και τη διακίνηση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια μας. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη.   Ακόμα και οι λίγοι φύλακες που υπάρχουν, κάνουν ότι μπορούν αλλά είναι λογικό να φοβούνται όταν έχουν να κάνουν με ληστές και ναρκομανείς


Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας για την εκκαθάριση

Παρά την προσπάθεια που γίνεται από την αστυνομία και τη διοίκηση του ΑΠΘ το πρόβλημα της εγκληματικότητας μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου παραμένει και μάλιστα έντονο.
Στις 29 του περασμένου Οκτώβρη αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν συντονισμένη επιχείρηση εντός και πέριξ των χώρων του Α.Π.Θ .


Τότε κατά τη διάρκεια της στοχευμένης επιχείρησης, προσήχθησαν από το εσωτερικό και πέριμετρικά των χώρων του Α.Π.Θ. 13 άτομα εκ των οποίων συνελήφθησαν πέντε που με τη χρήση σωματικής βίας είχαν διαπράξει ληστείες σε βάρος φοιτητών.

Επίσης, κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 23, 16 και 17 ετών για κατοχή ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών.
Παράλληλα την ίδια περίοδο μέχρι και πρόσφατα σημειώθηκαν αρκετά κρούσματα εγκληματικότητας στους χώρους του πανεπιστημίου.


Δείτε κάποιες από τις περιπτώσεις που κατεγράφησαν τους τελευταίους μήνες:
- Στις 9 Οκτωβρίου εντοπίστηκε ομάδα τεσσάρων ατόμων που κατηγορείται για επιθέσεις σε βάρος περαστικών μέσα και έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με κατσαβίδι.
- Στις 22 Οκτωβρίου 20χρονος κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ληστείας από πέντε άτομα, τα οποία με την απειλή αιχμηρού αντικειμένου και χρήση σωματικής βίας τού απέσπασαν μία ηλεκτρονική συσκευή, μικρό χρηματικό ποσό και προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα. Σύμφωνα με την καταγγελία, το περιστατικό συνέβη μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου. Ανάλογα περιστατικά καταγγέλθηκαν εκείνο το διάστημα κι από άλλα θύματα, προκαλώντας την ανησυχία της πανεπιστημιακής κοινότητας.

- Στις 27 Οκτωβρίου θύμα ληστείας έπεσε περαστικός στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όταν τέσσερα άτομα, με την απειλή μαχαιριού, τον ακινητοποίησαν και του άρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό.

- Το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή, όταν και συνελήφθη 17χρονος αλλοδαπός που κατηγορείται για τρεις ληστείες με την απειλή πιστολιού που είχε διαπράξει σε διάστημα δυο ημερών μέσα στον χώρο του ΑΠΘ Όπως έγινε γνωστό από τις αρχές, ο 17χρονος αφαίρεσε στις 3 και στις 4 Ιανουαρίου με την απειλή πιστολιού από συνολικά 5άτομα, τέσσερα κινητά τηλέφωνα και ένα μοτοποδήλατο.

«Η εγκληματικότητα μέσα στο πανεπιστήμιο είναι θέμα των αρμόδιων αρχών. Στο πνεύμα αυτό έχουμε σωστή συνεργασία με την αστυνομία, η οποία έχει επιλήφθεί όποτε υπήρξε ανάγκη, όπως συνέβη και το τελευταίο διάστημα με τα κρούσματα χρήσης ναρκωτικών», ανέφερε σε δηλώσεις του στην «Κ» για το συγκεκριμένο θέμα ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, Αντώνης Τζιτζής, μιλώντας στην «Κ», σχετικά με την εγκληματικότητα στους χώρους γύρω και μέσα στο ΑΠΘ, τόνισε πως «η αστυνομία κατ’ επανάληψη πραγματοποιεί συντονισμένες επιχειρήσεις για την πάταξη της εγκληματικότητας περιμετρικά αλλά και στους χώρους του πανεπιστημίου.


Γνωρίζουμε πως στον χώρο του πανεπιστημίου βρίσκουν καταφύγιο οι εγκληματίες, καθώς θεωρούν πως εκεί είναι πιο εύκολο να κρυφτούν και η πρόσβαση της αστυνομίας είναι δύσκολη.

Από την μεριά μας έχουμε προχωρήσει σε αρκετές συλλήψεις είτε μεμονωμένες, είτε ομάδων που έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα  στους χώρους του πανεπιστημίου. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχουμε καταγράψει και επιθέσεις που έχουν γίνει τόσο σε έλληνες φοιτητές, όσο και σε αλλοδαπούς».


apth 1apth 2




ΕΡΕΥΝΑ Κ – Του Βασίλη Παναγιωτίδη


Viewing all articles
Browse latest Browse all 14764

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>