Η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος παίρνει θέση στο θέμα της Τράπεζας της Ανατολής και με επιστολή της ξεκαθαρίζει ότι “δεν έχει περιέλθει στην Τράπεζα της Ελλάδος οποιοδήποτε έγγραφο”.
Το Banquedorient.org έχει στην κατοχή του απαντήσεις και των δύο πλευρών για την τοποθέτηση της εποπτικής αρχής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δηλαδή εκ μέρους των μετόχων που έχουν κινηθεί νομικά ενάντια στην Εθνική Τράπεζα, αλλά και από την ίδια την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Στο τέλος του 2012 ένας από τους κατόχους μετοχών της Τράπεζας Ανατολής, ο οποίος έχει κινηθεί νομικά ενάντια στην Εθνική Τράπεζα, επέλεξε να υποβάλει αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος ζητώντας τα σχετικά νομιμοποιητικά έγγραφα λήξης της εκκαθάρισης της Τράπεζας της Ανατολής.
Μέσα στη σχετική αίτηση του προς την ΤτΕ, ο νομικός εκπρόσωπος του μετόχου υποστηρίζει ότι “η Ελληνική Νομοθεσία προβλέπει τον εποπτικό ρόλο της Τραπέζης της Ελλάδος και υποχρεώνει την υποβολή ενώπιον σας των κατά νόμω προβλεπόμενων οικονομικών καταστάσεων της εκκαθάρισης”. Το ακριβές αίτημα του συγκεκριμένου μετόχου προς την Τράπεζα της Ελλάδος ήταν να ενημερωθεί εγγράφως από την εποπτική αρχή του τραπεζικού συστήματος σε ποια φάση βρίσκεται η εκκαθάριση της Τράπεζας της Ανατολής ΑΕ, ως ορίστηκε με την υπ. Αριθμ. 147611/1932 σύμβαση συγχώνευσης, δεδομένου ότι έχει άμεσο έννομο συμφέρον, ως κομιστής μετοχών της απορροφηθείσας τράπεζας, ενώ ζήτησε και ενημέρωση για τις ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος για το θέμα.
Η νομική ομάδα του μετόχου, προχώρησε σε αίτημα προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της περιοχής του, ζητώντας λόγω έννομου συμφέροντος, να προχωρήσει ο Εισαγγελέας σε εισαγγελική παραγγελία προς την Τράπεζα της Ελλάδος. Η εισαγγελική παραγγελία στάλθηκε στο τοπικό υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος και από εκεί προωθήθηκε στα κεντρικά της.
Η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, απάντησε με μια πολύ λιτή, αλλά ταυτόχρονα περιεκτική επιστολή προς τον αιτούντα, στις 19 Δεκεμβρίου 2012.
Την επιστολή αυτή παρουσιάζουμε σήμερα στο Banquedorient.org.
“Τράπεζα της Ελλάδος – Ευρωσύστημα
Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος
Αθήνα 19 Δεκεμβρίου 2012
Αριθμός Πρωτοκόλλου 5958
Σε απάντηση της από 29.10.2012 (ΑΠ ΔΕΠΣ 10315/6.12.2012) αίτησης σας, με την οποία καλείτε την Τράπεζα της Ελλάδος, δια του Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου να σας παράσχει πληροφορίες για την εκκαθάριση της Τράπεζας της Ανατολής Α.Ε. καθώς και όλων των σχετικών εγγράφων, σας γνωρίζουμε ότι δεν έχει περιέλθει στην Τράπεζα της Ελλάδος οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο.”
Την απαντητική επιστολή υπογράφει η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος.
Η “ΣΚΟΤΕΙΝΗ”ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ
Είναι πλέον δεδομένο ότι η εκκαθάριση της Τράπεζας της Ανατολής έγινε στο απόλυτο σκοτάδι. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει ότι η εκκαθάριση έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 1936, όπως αναφέρει στο σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Νοέμβρη του 2011.
Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος, αρνείται ότι έχει λάβει οποιαδήποτε ενημέρωση από την Εθνική Τράπεζα, για την πορεία και τη λήξη της εκκαθάρισης. Είναι σημαντικό ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εξειδικεύει την απάντηση της, λέγοντας ότι δεν έχει περιέλθει στην κατοχή της οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο, κάτι που πλέον ξεκαθαρίζει και τον χρονικό ορίζοντα αυτής της έρευνας. Είναι γεγονός επομένως, ότι ουδέποτε η Εθνική Τράπεζα ενημέρωσε της εποπτική αρχή, ούτε φυσικά προσκόμισε κάποιον ισολογισμό εκκαθάρισης.
Σε σχετική επικοινωνία με την ίδια την Εθνική Τράπεζα, σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, διοικητικοί υπάλληλοι της τράπεζας που έχουν αναλάβει την επικοινωνία με τους μετόχους της Τράπεζας της Ανατολής, αναφέρουν πως όλα τα έγγραφα έχουν ήδη δοθεί στη δικαιοσύνη και δεν επιθυμούν περαιτέρω σχολιασμό.
Στα έγγραφα αυτά, φαίνεται ότι η Εθνική Τράπεζα, εκτός των δημοσιευμένων ισολογισμών σε ΦΕΚ, τα οποία δεν διαθέτει και δεν μπορεί να εμφανίσει, μια και πλέον αρνείται και την αναγκαιότητα της σχετικής δημοσίευσης τους, έχει ξεχάσει να προσκομίσει έστω και μια δημοσίευση στον ελληνικό τύπο των μηνιαίων καταστάσεων, όπως και του ισολογισμού της εκκαθάρισης, όπως απόλυτα, ξεκάθαρα και συγκεκριμένα αναφέρει η ίδια η σύμβαση συγχώνευσης, με ποινή ακυρότητας.
Εκτός των παραπάνω, το Banquedorient.org έχει ζητήσει δημόσια να εμφανιστεί έστω και μια νόμιμα ακυρωμένη ή εξοφλημένη μετοχή της Τράπεζας της Ανατολής λόγω λήξης της εκκαθάρισης. Για το συγκεκριμένο θέμα (http://banquedorient.org/web/?p=1551) υπάρχει αμοιβή 2000 ευρώ και μάλιστα δεν αποκλείσαμε ούτε τη συμμετοχή της ίδιας της Εθνικής Τράπεζας στο διαγωνισμό μας. Φυσικά, δεν έχει εμφανιστεί ούτε μια τέτοια μετοχή.
Δυστυχώς για την Εθνική Τράπεζα, τα ιστορικά στοιχεία δεν διασκορπίζονται, αντίθετα συσσωρεύονται και θα πρέπει να απαντήσει κάποτε για μια από τις μεγαλύτερες και πιο σκοτεινές υποθέσεις στην ελληνική τραπεζική ιστορία, υπόθεση που παραπέμπει σε “τραπεζικό μεσαίωνα”.
Οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση της Τράπεζας Ανατολής, η απαξίωση εκ μέρους της μεγαλύτερης σύγχρονης ελληνικής τράπεζας και η αναβλητικότητα των διαχειριστών της, αποτελούν πληγές για το τραπεζικό σύστημα, τη στιγμή που η Εθνική Τράπεζα, ακολουθώντας αντίστοιχη πολιτική όπως τη δεκαετία του 1930, προσπαθεί να γιγαντωθεί απορροφώντας όσα περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα μπορεί.
Η Τράπεζα της Ανατολής εξαφανίστηκε, οι μέτοχοι ουδέποτε αποζημιώθηκαν πλήρως (οι 150 από τις 200 δραχμές της προκαταβολής χρεώθηκαν στην ειδική εκκαθάριση της ίδιας της Τράπεζας Ανατολής που σκοπό είχε μόνο την αποζημίωση των μετόχων) και η Εθνική Τράπεζα απέκτησε μια μεγάλη διεθνή τράπεζα, χωρίς ουσιαστικά να πληρώσει ποτέ για αυτήν.
Οι μέτοχοι της Τράπεζας Ανατολής, δεν πούλησαν ποτέ τις μετοχές τους μια και δεν έγινε ποτέ Δημόσια Πρόταση, αποξενώθηκαν από την ιδιότητα τους και δεν συνέχισαν στη νέα συγχωνευμένη τράπεζα, ουσιαστικά απομακρύνθηκαν στα “σκοτεινά”, περιμένοντας να πληρωθούν για την επένδυση τους. Και επί 80 χρόνια η Εθνική Τράπεζα αρνείται να απαντήσει έστω και στα αυτονόητα, μια και κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να αντισταθεί στο μέγεθος της, μέχρι σήμερα.
Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει λέγοντας ότι αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε φερόμενη αξίωση και αναμένει τη σχετική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, στην οποία έχει εμπιστοσύνη.
Τη σχετική επιστολή με αριθμό 100039030-13, την οποία έχουμε στην κατοχή μας, υπογράφουν για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος οι κκ. Μ. Φρούσιος και Ν. Δημολίτσας,από τη Διεύθυνση Γραμματείας ΔΣ και Εξυπηρέτησης Μετόχων ΕΤΕ – Υποδιεύθυνση Μετόχων.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μας, είναι οι ίδιοι διοικητικοί υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας οι οποίοι έχουν απαντήσει εγγράφως πως έχουν καλέσει τους μετόχους για να τους επιδείξουν τα έγγραφα της εκκαθάρισης και οι μέτοχοι δεν εμφανίζονται!
Να θυμίσουμε ότι το Πρωτοδικείο της Αθήνας εξέδωσε την υπ’ αριθμ 6341/2012 απόφαση τον Ιούλιο του 2012, καταδικάζοντας την Εθνική Τράπεζα στην επίδειξη όλων των σχετικών εγγράφων της εκκαθάρισης και αναγνωρίζοντας το έννομο συμφέρον των κομιστών μετοχών της Τράπεζας Ανατολής.
Ίσως στο σημείο αυτό, θα πρέπει το συγκεκριμένο τμήμα της Εθνικής Τράπεζας να αναθεωρήσει τη στάση του, ειδικά μετά από την κρίση των ήδη προσκομισμένων εγγράφων στο Πρωτοδικείο Αθηνών για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στην τράπεζα.
Θα περίμενε κάποιος λοιπόν, πως ενόψει τον επικείμενων συγχωνεύσεων που προσπαθεί να επιτύχει η Εθνική Τράπεζα, θα έδειχνε το καλό της πρόσωπο, και τουλάχιστον θα απαντούσε στις εκκλήσεις μετόχων να εμφανίσει τα έγγραφα, τα οποία έχει καταδικαστεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών να παρουσιάσει, και δεν θα κρυβόταν πίσω από επιστολές που δεν πείθουν ούτε τους ίδιους τους υπαλλήλους της.
Η απάντηση του νομικού τμήματος της Τράπεζας της Ελλάδος ήρθε με νέα πρόσφατη επιστολή στις 28 Δεκεμβρίου 2012 στην οποία ο Διευθυντής του τμήματος αναφέρει πως
Εκτός λοιπόν από την παραδοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, πως ουδέποτε έχει ενημερωθεί επίσημα για την εκκαθάριση της Τράπεζας της Ανατολής εδώ και 80 χρόνια, πλέον η Τράπεζα της Ελλάδος παραδέχεται ότι δεν μπορεί να ασκήσει τον εποπτικό της ρόλο, σε μια εποχή που οι συνενώσεις τραπεζών είναι συνεχείς και σημαντικά τραπεζικά ιδρύματα συγχωνεύονται, πωλούνται και εκκαθαρίζονται, οδηγώντας σε μονοπωλιακού τύπου συνθήκες.
Θα ήταν ίσως περίεργο, αν η Τράπεζα της Ελλάδος θα διατηρήσει τη στάση της περί μη παρέμβασης – μη ενημέρωσης, αν ποτέ κληθεί να παρέχει τις σχετικές πληροφορίες σε δικαστική αίθουσα, στην οποία πιθανά θα κριθεί το θέμα των μετόχων της Τράπεζας της Ανατολής ενάντια στην Εθνική Τράπεζα.
Παράλληλα, η τηλεοπτική εμπλοκή ορισμένων κομιστών μετοχών της Τράπεζας Ανατολής με ελεγχόμενης φερεγγυότητας οικονομικά θέματα, δείχνει να εξυπηρετεί την Εθνική Τράπεζα, την οποία φυσικά στηρίζουν σε κάθε περίπτωση μέσα μαζικής ενημέρωσης και δημοσιογραφικοί οργανισμοί που χρηματοδοτούνται από αυτήν (και κάποιες φορές με εντυπωσιακές δανειοδοτήσεις που αφήνουν το έντονο “άρωμα” της διαπλοκής).
Η συνεχής αναβλητικότητα της Εθνικής Τράπεζας από κάποιους κρίνεται ως ο συνήθης τρόπος αντιμετώπισης σχετικών υποθέσεων. Από άλλους ωστόσο, χαρακτηρίζεται ως μέρος μιας γενικότερης στρατηγικής επίλυσης του θέματος, προς όφελος της τράπεζας.
Το Banquedorient.org δέχεται καθημερινά πληροφορίες από μετόχους αλλά και όχι μόνο, τις οποίες αξιολογεί και ελέγχει. Μάλιστα, πολύ πρόσφατα έχει ξεκινήσει και το σχετικό forum (http://banquedorient.org/forum/) στο οποίο μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να εκφράσει την άποψη του για την υπόθεση.
Το Banquedorient.org έχει στην κατοχή του απαντήσεις και των δύο πλευρών για την τοποθέτηση της εποπτικής αρχής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δηλαδή εκ μέρους των μετόχων που έχουν κινηθεί νομικά ενάντια στην Εθνική Τράπεζα, αλλά και από την ίδια την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Στο τέλος του 2012 ένας από τους κατόχους μετοχών της Τράπεζας Ανατολής, ο οποίος έχει κινηθεί νομικά ενάντια στην Εθνική Τράπεζα, επέλεξε να υποβάλει αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος ζητώντας τα σχετικά νομιμοποιητικά έγγραφα λήξης της εκκαθάρισης της Τράπεζας της Ανατολής.
Μέσα στη σχετική αίτηση του προς την ΤτΕ, ο νομικός εκπρόσωπος του μετόχου υποστηρίζει ότι “η Ελληνική Νομοθεσία προβλέπει τον εποπτικό ρόλο της Τραπέζης της Ελλάδος και υποχρεώνει την υποβολή ενώπιον σας των κατά νόμω προβλεπόμενων οικονομικών καταστάσεων της εκκαθάρισης”. Το ακριβές αίτημα του συγκεκριμένου μετόχου προς την Τράπεζα της Ελλάδος ήταν να ενημερωθεί εγγράφως από την εποπτική αρχή του τραπεζικού συστήματος σε ποια φάση βρίσκεται η εκκαθάριση της Τράπεζας της Ανατολής ΑΕ, ως ορίστηκε με την υπ. Αριθμ. 147611/1932 σύμβαση συγχώνευσης, δεδομένου ότι έχει άμεσο έννομο συμφέρον, ως κομιστής μετοχών της απορροφηθείσας τράπεζας, ενώ ζήτησε και ενημέρωση για τις ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος για το θέμα.
“ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ”
Η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, απάντησε με μια πολύ λιτή, αλλά ταυτόχρονα περιεκτική επιστολή προς τον αιτούντα, στις 19 Δεκεμβρίου 2012.
Την επιστολή αυτή παρουσιάζουμε σήμερα στο Banquedorient.org.
“Τράπεζα της Ελλάδος – Ευρωσύστημα
Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος
Αθήνα 19 Δεκεμβρίου 2012
Αριθμός Πρωτοκόλλου 5958
Σε απάντηση της από 29.10.2012 (ΑΠ ΔΕΠΣ 10315/6.12.2012) αίτησης σας, με την οποία καλείτε την Τράπεζα της Ελλάδος, δια του Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου να σας παράσχει πληροφορίες για την εκκαθάριση της Τράπεζας της Ανατολής Α.Ε. καθώς και όλων των σχετικών εγγράφων, σας γνωρίζουμε ότι δεν έχει περιέλθει στην Τράπεζα της Ελλάδος οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο.”
Την απαντητική επιστολή υπογράφει η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος.
Η “ΣΚΟΤΕΙΝΗ”ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ
Είναι πλέον δεδομένο ότι η εκκαθάριση της Τράπεζας της Ανατολής έγινε στο απόλυτο σκοτάδι. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει ότι η εκκαθάριση έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 1936, όπως αναφέρει στο σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Νοέμβρη του 2011.
Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος, αρνείται ότι έχει λάβει οποιαδήποτε ενημέρωση από την Εθνική Τράπεζα, για την πορεία και τη λήξη της εκκαθάρισης. Είναι σημαντικό ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εξειδικεύει την απάντηση της, λέγοντας ότι δεν έχει περιέλθει στην κατοχή της οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο, κάτι που πλέον ξεκαθαρίζει και τον χρονικό ορίζοντα αυτής της έρευνας. Είναι γεγονός επομένως, ότι ουδέποτε η Εθνική Τράπεζα ενημέρωσε της εποπτική αρχή, ούτε φυσικά προσκόμισε κάποιον ισολογισμό εκκαθάρισης.
Σε σχετική επικοινωνία με την ίδια την Εθνική Τράπεζα, σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, διοικητικοί υπάλληλοι της τράπεζας που έχουν αναλάβει την επικοινωνία με τους μετόχους της Τράπεζας της Ανατολής, αναφέρουν πως όλα τα έγγραφα έχουν ήδη δοθεί στη δικαιοσύνη και δεν επιθυμούν περαιτέρω σχολιασμό.
Στα έγγραφα αυτά, φαίνεται ότι η Εθνική Τράπεζα, εκτός των δημοσιευμένων ισολογισμών σε ΦΕΚ, τα οποία δεν διαθέτει και δεν μπορεί να εμφανίσει, μια και πλέον αρνείται και την αναγκαιότητα της σχετικής δημοσίευσης τους, έχει ξεχάσει να προσκομίσει έστω και μια δημοσίευση στον ελληνικό τύπο των μηνιαίων καταστάσεων, όπως και του ισολογισμού της εκκαθάρισης, όπως απόλυτα, ξεκάθαρα και συγκεκριμένα αναφέρει η ίδια η σύμβαση συγχώνευσης, με ποινή ακυρότητας.
Εκτός των παραπάνω, το Banquedorient.org έχει ζητήσει δημόσια να εμφανιστεί έστω και μια νόμιμα ακυρωμένη ή εξοφλημένη μετοχή της Τράπεζας της Ανατολής λόγω λήξης της εκκαθάρισης. Για το συγκεκριμένο θέμα (http://banquedorient.org/web/?p=1551) υπάρχει αμοιβή 2000 ευρώ και μάλιστα δεν αποκλείσαμε ούτε τη συμμετοχή της ίδιας της Εθνικής Τράπεζας στο διαγωνισμό μας. Φυσικά, δεν έχει εμφανιστεί ούτε μια τέτοια μετοχή.
Δυστυχώς για την Εθνική Τράπεζα, τα ιστορικά στοιχεία δεν διασκορπίζονται, αντίθετα συσσωρεύονται και θα πρέπει να απαντήσει κάποτε για μια από τις μεγαλύτερες και πιο σκοτεινές υποθέσεις στην ελληνική τραπεζική ιστορία, υπόθεση που παραπέμπει σε “τραπεζικό μεσαίωνα”.
Οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση της Τράπεζας Ανατολής, η απαξίωση εκ μέρους της μεγαλύτερης σύγχρονης ελληνικής τράπεζας και η αναβλητικότητα των διαχειριστών της, αποτελούν πληγές για το τραπεζικό σύστημα, τη στιγμή που η Εθνική Τράπεζα, ακολουθώντας αντίστοιχη πολιτική όπως τη δεκαετία του 1930, προσπαθεί να γιγαντωθεί απορροφώντας όσα περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα μπορεί.
Η Τράπεζα της Ανατολής εξαφανίστηκε, οι μέτοχοι ουδέποτε αποζημιώθηκαν πλήρως (οι 150 από τις 200 δραχμές της προκαταβολής χρεώθηκαν στην ειδική εκκαθάριση της ίδιας της Τράπεζας Ανατολής που σκοπό είχε μόνο την αποζημίωση των μετόχων) και η Εθνική Τράπεζα απέκτησε μια μεγάλη διεθνή τράπεζα, χωρίς ουσιαστικά να πληρώσει ποτέ για αυτήν.
Οι μέτοχοι της Τράπεζας Ανατολής, δεν πούλησαν ποτέ τις μετοχές τους μια και δεν έγινε ποτέ Δημόσια Πρόταση, αποξενώθηκαν από την ιδιότητα τους και δεν συνέχισαν στη νέα συγχωνευμένη τράπεζα, ουσιαστικά απομακρύνθηκαν στα “σκοτεινά”, περιμένοντας να πληρωθούν για την επένδυση τους. Και επί 80 χρόνια η Εθνική Τράπεζα αρνείται να απαντήσει έστω και στα αυτονόητα, μια και κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να αντισταθεί στο μέγεθος της, μέχρι σήμερα.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Σε σχετική γραπτή επικοινωνία με κομιστή μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής, κατά την οποία γνωστοποιήθηκε στην Εθνική Τράπεζα η απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η τράπεζα απέστειλε επιστολή στις 15 Ιανουαρίου 2012, στην οποία αναφέρει ότι “η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη υποβάλει δικαστικώς τους ισχυρισμούς, πληροφορίες και έγγραφα”.Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει λέγοντας ότι αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε φερόμενη αξίωση και αναμένει τη σχετική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, στην οποία έχει εμπιστοσύνη.
Τη σχετική επιστολή με αριθμό 100039030-13, την οποία έχουμε στην κατοχή μας, υπογράφουν για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος οι κκ. Μ. Φρούσιος και Ν. Δημολίτσας,από τη Διεύθυνση Γραμματείας ΔΣ και Εξυπηρέτησης Μετόχων ΕΤΕ – Υποδιεύθυνση Μετόχων.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μας, είναι οι ίδιοι διοικητικοί υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας οι οποίοι έχουν απαντήσει εγγράφως πως έχουν καλέσει τους μετόχους για να τους επιδείξουν τα έγγραφα της εκκαθάρισης και οι μέτοχοι δεν εμφανίζονται!
Να θυμίσουμε ότι το Πρωτοδικείο της Αθήνας εξέδωσε την υπ’ αριθμ 6341/2012 απόφαση τον Ιούλιο του 2012, καταδικάζοντας την Εθνική Τράπεζα στην επίδειξη όλων των σχετικών εγγράφων της εκκαθάρισης και αναγνωρίζοντας το έννομο συμφέρον των κομιστών μετοχών της Τράπεζας Ανατολής.
Ίσως στο σημείο αυτό, θα πρέπει το συγκεκριμένο τμήμα της Εθνικής Τράπεζας να αναθεωρήσει τη στάση του, ειδικά μετά από την κρίση των ήδη προσκομισμένων εγγράφων στο Πρωτοδικείο Αθηνών για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στην τράπεζα.
Θα περίμενε κάποιος λοιπόν, πως ενόψει τον επικείμενων συγχωνεύσεων που προσπαθεί να επιτύχει η Εθνική Τράπεζα, θα έδειχνε το καλό της πρόσωπο, και τουλάχιστον θα απαντούσε στις εκκλήσεις μετόχων να εμφανίσει τα έγγραφα, τα οποία έχει καταδικαστεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών να παρουσιάσει, και δεν θα κρυβόταν πίσω από επιστολές που δεν πείθουν ούτε τους ίδιους τους υπαλλήλους της.
“Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ”
Μέτοχοι της Τράπεζας της Ανατολής, σε συνέχεια των κινήσεως τους και μετά από την απαντητική επιστολή που παρουσιάσαμε, επικοινώνησαν με τη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος, ζητώντας από την Τράπεζα της Ελλάδος να παρέμβει στο θέμα της Τράπεζας Ανατολής, για το οποίο δεν έχει ενημερωθεί επίσημα εδώ και 80 χρόνια.Η απάντηση του νομικού τμήματος της Τράπεζας της Ελλάδος ήρθε με νέα πρόσφατη επιστολή στις 28 Δεκεμβρίου 2012 στην οποία ο Διευθυντής του τμήματος αναφέρει πως
“σας γνωρίζουμε ότι, ως και της θέσης της, την οποία είμεθα βέβαιοι ότι κατανοείτε πλήρως, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν δικαιούται σε οποιασδήποτε μορφής παρέμβαση και μάλιστα επί υποθέσεων που ήδη έχουν αχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, όπως εν προκειμένω”.
Εκτός λοιπόν από την παραδοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, πως ουδέποτε έχει ενημερωθεί επίσημα για την εκκαθάριση της Τράπεζας της Ανατολής εδώ και 80 χρόνια, πλέον η Τράπεζα της Ελλάδος παραδέχεται ότι δεν μπορεί να ασκήσει τον εποπτικό της ρόλο, σε μια εποχή που οι συνενώσεις τραπεζών είναι συνεχείς και σημαντικά τραπεζικά ιδρύματα συγχωνεύονται, πωλούνται και εκκαθαρίζονται, οδηγώντας σε μονοπωλιακού τύπου συνθήκες.
Θα ήταν ίσως περίεργο, αν η Τράπεζα της Ελλάδος θα διατηρήσει τη στάση της περί μη παρέμβασης – μη ενημέρωσης, αν ποτέ κληθεί να παρέχει τις σχετικές πληροφορίες σε δικαστική αίθουσα, στην οποία πιθανά θα κριθεί το θέμα των μετόχων της Τράπεζας της Ανατολής ενάντια στην Εθνική Τράπεζα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Είναι πλέον δεδομένο ότι η Εθνική Τράπεζα δεν πρόκειται να ενημερώσει κανέναν από τους μετόχους για την εκκαθάριση της Τράπεζας της Ανατολής, πέραν από το δελτίο τύπου που έχει μοιράσει εδώ και αρκετούς μήνες. Φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση αποζημίωσης, εκτός αν οι μέτοχοι κινηθούν δικαστικά και διεκδικήσουν το δίκαιο των αιτημάτων τους, κάτι που είναι απαραίτητο να γίνει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση.Παράλληλα, η τηλεοπτική εμπλοκή ορισμένων κομιστών μετοχών της Τράπεζας Ανατολής με ελεγχόμενης φερεγγυότητας οικονομικά θέματα, δείχνει να εξυπηρετεί την Εθνική Τράπεζα, την οποία φυσικά στηρίζουν σε κάθε περίπτωση μέσα μαζικής ενημέρωσης και δημοσιογραφικοί οργανισμοί που χρηματοδοτούνται από αυτήν (και κάποιες φορές με εντυπωσιακές δανειοδοτήσεις που αφήνουν το έντονο “άρωμα” της διαπλοκής).
Η συνεχής αναβλητικότητα της Εθνικής Τράπεζας από κάποιους κρίνεται ως ο συνήθης τρόπος αντιμετώπισης σχετικών υποθέσεων. Από άλλους ωστόσο, χαρακτηρίζεται ως μέρος μιας γενικότερης στρατηγικής επίλυσης του θέματος, προς όφελος της τράπεζας.
Το Banquedorient.org δέχεται καθημερινά πληροφορίες από μετόχους αλλά και όχι μόνο, τις οποίες αξιολογεί και ελέγχει. Μάλιστα, πολύ πρόσφατα έχει ξεκινήσει και το σχετικό forum (http://banquedorient.org/forum/) στο οποίο μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να εκφράσει την άποψη του για την υπόθεση.