Quantcast
Channel: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14764

HSBC: Οι 4+1 «ταμίες» που ξέρουν πολλά!

$
0
0
Πέντε διευθυντές της HSBC Γενεύης, ένας εκ των οποίων ελληνικής καταγωγής που μάλιστα μεταπήδησε από την τράπεζα στο fund CMA του μυστηριώδους Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μιονί, βρίσκονταν στις κρίσιμες θέσεις γνώσης και χειρισμού της «λίστας Λαγκάρντ». Το CMA και οι πελάτες του κ. Μιονί αποτελούσαν ουσιαστικά, όπως έχει δηλώσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, το 25% των μυστικών καταθέσεων που αποκαλύφθηκαν από τη «λίστα Λαγκάρντ»

Τα πέντε στελέχη της HSBC είχαν πρόσβαση επί σειρά ετών στις καταθέσεις, επενδύσεις και κινήσεις λογαριασμών περίπου 15.000 πελατών από τους οποίους οι 2.062 (φυσικά και νομικά πρόσωπα) συγκροτούν τη λεγόμενη ελληνική «λίστα Λαγκάρντ». Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δ», οι τραπεζίτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποδειχθούν καίριοι μάρτυρες για την αποκάλυψη της προέλευσης και κίνησης κεφαλαίων, είναι οι ακόλουθοι:

1. Κωνσταντίνος Λαναράς: Γεννημένος στη Γενεύη και εργαζόμενος από νεαρή ηλικία στην ελβετική θυγατρική της Republic National Bank of New York που εξαγοράστηκε το 1999 από την HSBC Holdings Plc και μετονομάστηκε στη σημερινή HSBC Private Bank (Suisse), γνωρίζει άριστα πρόσωπα και καταστάσεις. Σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε προσωπική γνωριμία επί σειρά ετών με τον κ. Μιονί και άμεση γνώση των δραστηριοτήτων του, καθώς κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και εκπροσώπου της τράπεζας σε όλα τα επιχειρησιακά ζητήματα και σε θέματα πληροφορικής. Κατά ειρωνεία της τύχης, ο κ. Λαναράς επόπτευε και το τμήμα πληροφορικής όπου εργάστηκε από το 2006 (χωρίς να συμπέσουν χρονικά) ο Χ. Φαλσιανί που υπέκλεψε τα στοιχεία των πελατών της HSBC.

Τον Μάιο του 2005 η σχέση των κ. Μιονί και Λαναρά είχε γίνει τόσο στενή, αλλά και η ανάπτυξη του CMA τόσο μεγάλη, ώστε το τραπεζικό στέλεχος να κρίνει επαγγελματικά συμφέρουσα τη μετακίνησή του στο fund του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία. Ο κ. Λαναράς ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντας συμβούλου της CMA Γενεύης, όπου παρέμεινε μέχρι και τα τέλη του καλοκαιριού του 2009. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν η αποχώρησή του από τη CMA έχει σχέση ή όχι (αν και συμπίπτει χρονικά) με ανησυχίες για την υπόθεση Φαλσιανί. Γιατί η διαρροή των στοιχείων έγινε μεν δημόσια γνωστή το καλοκαίρι του 2010, οδηγώντας μεταξύ άλλων στο βιαστικό κλείσιμο της CMA, αλλά είχε αρχίσει να ψιθυρίζεται από το 2009 εντός της HSBC, όπου ο κ. Λαναράς είχε ακόμα προσβάσεις.

2. Ντέιβιντ Λις: Ο βρετανικής υπηκοότητας κ. Λις ήταν από τα πρώτα στελέχη της HSBC που έφτασαν στην ελβετική Republic National μετά την εξαγορά της. Ειδικός σε θέματα προσέλκυσης πελατών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, ο κ. Λις έχει επαγγελματική γνωριμία και με τον κ. Ολιβιέ Καβαντινί, τον Ελβετό δικηγόρο που, όπως αποκάλυψε η «δ» την περασμένη Παρασκευή, είναι ο μοναδικός εκκαθαριστής της CMA Γενεύης. O κ. Λις, την περίοδο αμέσως μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Φαλσιανί, είχε μετακινηθεί στα τμήματα Ζυρίχης και Λουγκάνο της HSBC Private Bank, αλλά επέστρεψε στη Γενεύη.

3. Ρομπέρ ντου Πλεσί: Ελβετικής καταγωγής, αλλά βρετανικής υπηκοότητας, ο κ. Ντου Πλεσί εργάζεται σχεδόν όλη την περασμένη δεκαετία και μέχρι και σήμερα στην HSBC Γενεύης με αρμοδιότητα την ανάπτυξη της υψηλής πελατείας από νέες αγορές, όπως η αναδυόμενη Ινδία. Το 2007 είχαν γίνει σκέψεις, οι οποίες τελικά δεν ευδοκίμησαν, για τη λειτουργία παραρτήματος της CMA του κ. Μιονί και στη Βομβάη, ενώ την ίδια περίοδο αναπτυσσόταν το Ινδοελβετικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο με την ανάμειξη των κ. Λις και Ντου Πλεσί.

4. Μάικλ Σπάιχ: Ο Ελβετός κ. Σπάιχ πρωταγωνιστούσε στο τμήμα ιδιωτικής τραπεζικής της HSBC Γενεύης και, σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες, είχε επιφυλάξεις για τις δραστηριότητες αρκετών άλλων στελεχών. Τον Ιούνιο του 2010, σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημόσια αποκάλυψη της διαρροής από τον Χ. Φαλσιανί, άρχισε να εποπτεύει τα ανάλογα τμήματα στο Λουγκάνο και στη Ζυρίχη, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες κρίσεις.

5. Κατρίν Λίζλε: Υπό την ιδιότητα της Relationship Manager, η κυρία Λίζλε ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη των σχέσεων της τράπεζας με τους μεγάλους πελάτες. Αν και δεν είχε άμεση ανάμειξη στη διαχείριση κεφαλαίων, παρακολουθούσε τις επαφές με τη CMA από το 2005 έως το 2008, όποτε και μετατέθηκε στο Ντουμπάι.


Στο μικροσκόπιο

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του χθεσινού «Βήματος», το ΣΔΟΕ -υπό την επιτήρηση των οικονομικών εισαγγελέων- κάνει «φύλλο και φτερό» τέσσερις λογαριασμούς της κυρίας Μαρίας Παντελή, υπαλλήλου του κ. Μιονί. Ο μεγαλύτερος λογαριασμός της κυρίας Παντελή, ύψους 550.000.000 δολαρίων, φέρεται να τροφοδοτείται από πέντε εταιρίες και μέσα σε αυτές είναι μία με την επωνυμία Sunflower με έδρα στην Αθήνα, καθώς και σχήματα offshore.

Το «Βήμα» προσθέτει ότι κυρία Παντελή θα κληθεί ως μάρτυρας ή ύποπτη από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Το ίδιο ισχύει και για τον άλλοτε προϊστάμενό της και σημερινό μόνιμο κάτοικο Ισραήλ κ. Μιονί.


Από την Αθήνα στη Γενεύη

Την περασμένη δεκαετία, κατά την κορύφωση της χρηματιστηριακής έκρηξης και πριν από τη μεγάλη διεθνή κρίση, πολλοί Ελληνες νέοι επιστήμονες αναζήτησαν καριέρα στην HSBC Γενεύης.

Τα στοιχεία της «δ» δείχνουν την παρουσία των κ. Κωνσταντίνου Αρδίτσογλου, Γεωργίου Λεοντάρη, Νικολάου Μαρκόπουλου και Κωνσταντίνου Βελουδάκη, και των κυριών Ζαφειρίας Καρβούνη, Μαρίας Αλικανιώτη, Δέσποινας Κάτρη, ενώ ακόμη ένας Ελληνας, ο κ. Βασίλειος Σακουλογιώργος, δραστηριοποιήθηκε στη Λοζάνη.


Φοίβος Κλαυδιανός

efimerida dimokratia

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14764

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>