Quantcast
Channel: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14764

Δάνεια Τ.Τ.: Ποιοι και πόσα πήραν

$
0
0
Στην επιφάνεια έχει βγει το τελευταίο καιρό το πάρτι των θαλασσοδανείων που έκαναν επιχειρηματικοί κύκλοι με τις γαλαζοπράσινες διοικήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου την περίοδο 2008-12.

Τα πιο γνωστά ονόματα που πήραν θαλασσοδάνεια είναι οι Λαυρεντιάδης, Κοντομηνάς και Γριβέας αλλά η λίστα δεν τελειώνει εκεί. 

Αρκετά δάνεια δώθηκαν και σε άλλους επώνυμους επιχειρηματίες όπως είναι η περίπτωση του Αντρέα Βγενόπουλου που το Τ.Τ. και ο πιστωτικός κίνδυνος που ανέλαβε ήταν "μη αποδεκτός". Δάνεια τέτοιου είδους χωρίς εγγυήσεις δώθηκαν προς ΜΜΕ μέχρι ακόμα και για "καλλιτεχνικές εκδηλώσεις", νυχτερινά κέντρα κλπ.
Marfin, alapis και Όμιλος Γριβέας

Όπως αναφέρει η ΑΥΓΗ μια επιχείρηση που απασχολεί το εμπιστευτικό πόρισμα ελέγχου της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ για το Τ.Τ. (Νοέμβριος 2012) είναι η Marfin (Marfin Investment Group Α.Ε. Συμμετοχών). 

Από εκεί και το απόσπασμα που ακολουθεί: "Η συνημμένη στο εισηγητικό σημείωμα ανάλυση των οικονομικών στοιχείων πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Chevreux (2/2009), εκτός δηλαδή της αρμόδιας υπηρεσίας της Τράπεζας, αναφέρεται σε εκτιμήσεις για τα έτη 2008 -2013 και προβλέπει αισιόδοξο κύκλο εργασιών της τάξεως των 2 δισ. ευρώ περίπου, για τα έτη 2010 -2013, που δεν έχει επαληθευτεί. [...]

Συνεπώς, με τα διαθέσιμα δημοσιευμένα στοιχεία, κατά τον χρόνο εισήγησης της υπο-επιτροπής, δεν επιβεβαιώνεται ότι 'ο αναλαμβανόμενος πιστωτικός κίνδυνος ήταν αποδεκτός', όπως αναφέρεται". Τα δάνεια της Marfin εξυπηρετούνται σήμερα.


Άλλη ηχηρή περίπτωση που απασχολεί τους ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η Alapis του Λ. Λαυρεντιάδη. Στη σχετική αναφορά επισημαίνεται: "Η Τράπεζα έχει προβεί στην καταγγελία του δανείου (η πιστούχος έχει αιτηθεί από τον 12/2011 την υπαγωγή στο άρθρο 99) και έχει διενεργήσει πρόβλεψη ίση με το 85% του υπολοίπου της 30.06.2012.


 Εντούτοις, δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της εταιρείας και ελλείψει εξασφαλίσεων, εκτιμήθηκε πιθανή ζημία στο 100% του υπολοίπου, ήτοι 97.336 χιλ.".

Για τον Όμιλο "Κ. Γριβέας - C&C International A.E", το εμπιστευτικό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει: "...


Με τον ιδιαίτερα υψηλό πρόσθετο δανεισμό από την Τράπεζα (17 εκατ. ευρώ), ο οποίος δεν συνάδει με τα προηγούμενα μεγέθη του ομίλου, αλλά βασίζεται μόνο στα προσδοκώμενα και σε μεγάλο βάθος χρόνου στοιχεία, η εταιρεία κατέστη υπερδανεισμένη".

Αποκαλυπτικά τα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος

Στο ρεπορτάζ του Νίκου Παπαδημητρίου και Γιαννη Αγουρίδη στην εφημερίδα Αυγή γίνεται αναφορά για τα αποκαλυπτικά πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος για την πολύκορτη υπόθεση του Τ.Τ.

Ειδικότερα τα εν λόγω έγγραφα της Ττε δείχνουν τη ροή των επισφαλών δανείων προς τους επιχειρηματίες Κοντομηνά, Λαυρεντιάδη και Γριβέα, αναλύοντας τους λόγους που προκαλούν μεγάλες ζημιές στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, βασισμένα τόσο στις αποφάσεις των διοικήσεων της Τράπεζας όσο και στις εκτιμήσεις οίκων, οι οποίοι ανέλαβαν τις αξιολογήσεις. 

Από την ανάγνωση των πορισμάτων προκύπτει ότι το Τ.Τ. χορηγούσε δάνεια χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εξασφαλίσεις, ενώ πολλά από αυτά κατέληγαν σε άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους είχαν συναφθεί. Πέραν των γνωστών υποθέσεων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της κ. Παπανδρέου, στα πορίσματα της κεντρικής τράπεζας περιλαμβάνονται και δάνεια στη MIG (τα οποία εξυπηρετούνται), της οποίας πρόεδρος είναι ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος.


Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση των δανείων της Marfin στο εμπιστευτικό έγγραφο της ΤτΕ αναφέρεται πως ο κύκλος εργασιών στον οποίο βασίστηκαν οι εισηγήσεις ήταν αισιόδοξος, ενώ προσθέτει: "...Δεν επιβεβαιώνεται ότι ο αναλαμβανόμενος πιστωτικός κίνδυνος ήταν αποδεκτός". 

Από εκεί και πέρα, τα πορίσματα εμπεριέχουν το δάνειο στην οικογένεια Μπακατσέλου (συγγενείς της συζύγου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου) ύψους 1 εκατ. ευρώ (βλ. σχετικό πίνακα), το οποίο χαρακτηρίζεται "άνευ εξασφαλίσεως". 


Τέλος, δείχνουν ότι η ζημιά στο Τ.Τ. από την εφαρμογή του PSI ήταν κοντά στα 3,4 δισ. ευρώ!

Άλλες "χρυσές χορηγίες" (Mad AWARDS, παραστάσεις Δ.Σαββόπουλου, Βήμα FM κ.α.)

Σε ξεχωριστό πίνακα εξόδων, ο οποίος εμπεριέχεται στο εμπιστευτικό πόρισμα Νοεμβρίου 2012 της ΤτΕ, περιλαμβάνονται οι χορηγίες που έδιναν οι διοικήσεις του Τ.Τ. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν οι εξής χορηγίες: 

Στη μη κερδοσκοπική εταιρεία Costa Navarino (220.000 ευρώ το 2011)
 του εφοπλιστή Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, στο Μέγαρο Μουσικής (200.000 ευρώ το 2011), 

στο Thalassa Club (125.000 ευρώ το 2011 και 120.000 ευρώ το 2009 - πρόκειται για νυχτερινό κέντρο του οποίου ιδιοκτήτης φέρεται ο επιχειρηματίας Βίκτωρ Μητρόπουλος),

 στο Βήμα FM (76.500 ερώτο 2011), 

στα MAD AWARDS (60.000 ευρώ το 2011), 

σε παραστάσεις του Δ. Σαββόπουλου (45.000 ευρώ το 2011), 

σε συναυλία του Μάριου Φραγκούλη (40.000 ευρώ το 2011), 

στην έκθεση BHMADONNA (40.000 ευρώ το 2011) 

και στο κτήριο του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ (100.000 ευρώ το 2009) 

και στο Καρναβάλι Ξάνθης (98.000 ευρώ το 2009).



απο εφημεριδα αυγη
alfavita.gr

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14764

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>