Quantcast
Channel: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14764

FIFA: Είπες "για την πατρίδα"; Ένοχος!

$
0
0
Η FIFAέχοντας υιοθετήσει πλήρως την γνωστή «αντιρατσιστική» αριστερή ατζέντα μοιράζει τιμωρίες σωρηδόν, θέλοντας σαφώς να δείξει ότι θέλει το ποδόσφαιρο, το πιο λαϊκό και αγαπητό άθλημα, να γίνει και αυτό με τη σειρά του«πολιτικά ορθό».

Η επιτροπή της FIFA λοιπόν, τιμώρησε βαρύτατα τον 35χρονο γεννημένο στην Αυστραλία Κροάτη διεθνή Ζόσιπ Σίμουνιτς (Josip Šimunić) επειδή, στις 19 Νοεμβρίου 2013, στο τέλος του αγώνα με την Ισλανδία, στο Στάδιο «Μάξιμιρ» του Ζάγκρεμπ, όπου η Κροατία επικράτησε με 2-0 και πήρε την πρόκριση για το Μουντιάλ της Βραζιλίας, ο Σίμουνιτς, πήρε το μικρόφωνο και στράφηκε προς τις κερκίδες για να φωνάξει «Za dom!» («για την Πατρίδα!»), φράση στην οποία το κοινό απάντησε «Spremni!» («έτοιμος!»).
Αυτός, κατά την ΦΙΦΑ, ήταν «ένας χαιρετισμός που περιείχε διακρίσειςπου αφορούν, μεταξύ άλλων, τη φυλή, τη θρησκεία ή την καταγωγή και έτσι θίγεται η αξιοπρέπεια μιας ομάδας προσώπων».

Η συμπεριφορά του αυτή κρίθηκε «ρατσιστική» (προς ποιους αλήθεια;) και τα εγχώρια κατεστημένα mediaέτρεξαν, κατά την προσφιλή τους τακτική, να γράψουν για «νεοναζιστικάσυνθήματα και χαιρετισμούς»...

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής : «ο παίκτης φώναζε, μαζί με το πλήθος, ένα κροατικό χαιρετισμό που ακουγόταν κατά τη διάρκεια του δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου από το φασιστικό κίνημα του “Ουστάσα”».

Ο Κροάτης παίκτης του Παναθηναϊκού Γκόρντον Σίλντενφελντ(φωτο), δήλωσε «σοκαρισμένος» από την ποινήτων 10 αγωνιστικών στον συμπατριώτη του Σίμουνιτς, δηλώνοντας ότι «ότι τα λεγόμενα του δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που υποστηρίζουν κάποιοι. Δημιουργήθηκε ένα θέμα από το πουθενά στο λάθος χρονικό σημείο και κατέληξε ακόμα χειρότερο. Λυπάμαι πραγματικά. Δεν θέλω να το καταδικάσω ή να το σχολιάσω. Τα μέσα ενημέρωσης πήραν μια κατάσταση και την ανέβασαν στον ουρανό».
Δείτε το βίντεο:




Ο Šimunić είχε υπερασπιστεί τις ενέργειές του λέγοντας ότι ό,τι έκανε, το έκανε κινούμενος από «αγάπη για την πατρίδα μου την Κροατία».Μετά τον αγώνα ο Šimunić απάντησε στους επικριτές του: «..Όσοι έχουν ενοχληθεί από αυτές τις φωνές θα πρέπει να μελετήσουν την ιστορία Αν ενοχλεί κάποιον, τότε είναι πρόβλημα του. Δεν φοβάμαι».

Η ιστορία για τους «ανιστόρητους»

Ο θεωρούμενος «ναζιστικός» χαιρετισμός “Za dom spremni!” ("Για την πατρίδα, έτοιμοι") χρονολογείται από τον 17ο αιώνα (!), αλλά στην αρχική του μορφή, το “Za dom” ("Για την πατρίδα") χρησιμοποιήθηκε από τον Κροάτη ιστορικό και γλωσσολόγο Pavao Ritter Vitezovi το 1684, στο έργο του “Odiljenje sigetsko”, για τη Μάχη της Szigetvár (1566) (φωτο)
Το 1876, χρησιμοποιήθηκε και πάλι στην όπερα Nikola Subic Zrinski, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, κατά την κροατική εθνική αναγέννηση, ο χαιρετισμός χρησιμοποιήθηκε ευρέως. 
Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο χαιρετισμός χρησιμοποιήθηκε από τους Ουστάσι, (Ustaše) ως επίσημος χαιρετισμός τους. [Ουστάσι ονομάζονταν τα μέλη της εθνικιστικής και εξτρεμιστικής Κροατικής Επαναστατικής Οργάνωσης, που ιδρύθηκε από τον Άντε Πάβελιτς και η οποία έδρασε πριν και στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και συνδέεται με ναζιστικού χαρακτήρα ωμότητες στην ενιαία τότε Γιουγκοσλαβία]. Σε αυτό το διάστημα χρησιμοποιούνταν με διάφορους τρόπους ως καλωσόρισμα, όπως για παράδειγμα τον «Για τον Poglavnik (τίτλος για τον Pavelić) και την πατρίδα έτοιμος!» 

Ο χαιρετισμός χρησιμοποιήθηκε στην Κροατία και στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη κατά τον κροατικό πόλεμο της ανεξαρτησίας και τον πόλεμο της Βοσνίας. Οι κροατικές ένοπλες δυνάμεις, το χρησιμοποιούσαν ως τον επίσημο χαιρετισμό τους και το συμπεριέλαβαν στο λογότυπό τους. Ο χαιρετισμός ήταν για χρονιά επίσημο σύνθημα του παραρτήματος του δεξιού κροατικού κόμματος στη Βοσνία, του Κροατικού Κόμματος Δικαιωμάτων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, μέχρι τον Απρίλιο του 2012, οπότε αντικαταστάθηκε από το “Semper Fidelis” (‘Πάντα πιστός’).

Το κροατικό ροκ συγκρότημα ‘Thompson’ (φωτο)χρησιμοποίησε αυτόν τον χαιρετισμό στην αρχή του πολεμικού τραγουδιού ‘Bojnice Čavoglave’ και στο τραγούδι ‘Golubovic Bijela’.  

Το πλέον ισχυρό επιχείρημα ότι το εν λόγω σύνθημα δεν αποτελεί "ρητορική μίσους",είναι όταν το 2011, κροατικό δικαστήριο αθώωσε έναν τεχνίτη που πουλούσε αναμνηστικά τα οποία περιείχαν τον «επίμαχο» χαιρετισμό. Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο κατηγορούμενος δεν φορούσε ρούχα ή σουβενίρ με σύνθημα που "ενθαρρύνουν το εθνικό, φυλετικό ή θρησκευτικό μίσος", αλλά τα πουλούσε. Το πρώτο τιμωρείται από το νόμο, ενώ το δεύτερο όχι. Η απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε ρητώς ότι «Το “Za dom spremni” είναι ένας παλιός κροατικός χαιρετισμός γνωστός μέσα σε όλη την ιστορία μας, ως μέρος μιας δήλωσης άμυνας, χωρίς όμως να αναφέρει κάποια συγκεκριμένη άποψη».

Αυτός ο χαιρετισμός που κατά το δικαστήριο είναι γνωστός σε όλη την κροατική ιστορία και δεν αναφέρεται σε κάποια συγκεκριμένη άποψη, κρίθηκε «ναζιστικός» και «ρατσιστικός» και έφερε τον βαρύ πέλεκυ της FIFAεπάνω στον Κροάτη διεθνή.

Η επιχείρηση «αντιρατσισμός»στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ευρώπης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ο στόχος, νομίζω, είναι σαφής: όπως σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής, πρέπει να ισοπεδωθεί το «επικίνδυνο» πνεύμα του εθνικισμού / πατριωτισμού που μας «διαχωρίζει» και να «αγκαλιαστεί» από τις μάζες η «πολυπολιτισμικότητα», η «διαφορετικότητα» και η «παγκοσμιοποίηση». 
 
Ο "αντιρατσισμός"στην παρούσα φάση είναι το καλύτερο "όπλο". Στο τέλος και αυτοί ακόμα οι εθνικοί ύμνοι και τα εθνικά σύμβολα και οι εθνικές σημαίες, θα θεωρηθούν ότι προωθούν το «μίσος» και «χωρίζουν» και θα απαγορευτούν και αυτά. Άλλωστε, όλες οι λέξεις που περιέχουν παράγωγα του «έθνους» είναι «μη πολιτικά ορθές». Μη ξεχνάτε ότι το γνωστό μας “Euro” λεγόταν παλιά «Κύπελλο ΕθνώνΕυρώπης».   

To be continued….

 ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14764

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>