Χειρισμός καταγγελίας, έρευνα, συνέντευξη & κείμενο:
Μάρα Χαρμαντά, Ανταποκρίτρια της Δραχμής στην Αθήνα
charma@jopa-drachme.com
Την ώρα που η τρόικα ανοίγει τους οικονομικούς φακέλους ψάχνοντας για σκάνδαλα και σπατάλες του δημοσίου χρήματος (βλέπε Ολυμπιακούς Αγώνες), η ελληνική παράδοση των οικονομικών ατασθαλιών συνεχίζεται… Φαίνεται ότι η όρεξη κάποιων από τους 300 και των αυλικών τους δεν σταμάτησε το 2004 με τα υπέρογκα ποσά που μοιράστηκαν αφειδώς. Μέχρι και στη ματωμένη Ελλάδα της κρίσης, τα άπληστα χέρια τους δεν διστάζουν να λεηλατήσουν ακόμα και το ευρωπαϊκό ταμείο.
ΕΣΠΑ: Ένας σύντομος ορισμός
Η Δραχμή ερευνά, τα υπουργεία σιωπούν
Πόσο εφικτή, όμως, είναι η διασφάλιση των χρημάτων αυτών και η διάθεσή τους στους νόμιμα δικαιούχους; Στην προσπάθειά μας να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πραγματοποιήσαμε μια πολύ μεγάλη έρευνα αξιοποιώντας παλαιότερες και πρόσφατες καταγγελίες καθώς και επιστολές αναγνωστών. Στο παρόν τεύχος φιλοξενούμε την άποψη του επιχειρηματία Γιώργου Σαρρή που παρακολουθεί την υπόθεση από το 2000.Επιθυμία μας ήταν βέβαια, όπως επιτάσσει ο κώδικας δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος για αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων, να έχουμε και την επίσημη θέση του Υπουργείου Ανάπτυξης καθώς και βουλευτών της αντιπολίτευσης. Οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν αρνητικές.
Η ανεργία καλπάζει παράλληλα με την ανεξέλεγκτη διαφθορά
Α-δίστακτοι, Α-συνείδητοι, Α-νεκδιήγητοι και όμως Φιλ-άνθρωποι...
Ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαρρής δηλώνει στη Δραχμή:
«Όλα αυτά γίνονται με το εξής παράθυρο του νόμου που προέβλεπε: Αυτοί που παίρνουν λεφτά από το ΕΣΠΑ θα πρέπει να ελεγχθούν για το αν πραγματοποίησαν ή όχι τις επενδύσεις. Το 2011 με το νόμο 3908 που ψηφίστηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση καταργεί ωστόσο την απαίτηση της γνωμοδοτικής επιτροπής. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: για την έκδοση της απόφασης, δηλαδή της έγκρισης εκταμίευσης των χρημάτων δεν απαιτείται γνωμοδοτική επιτροπή - σύμφωνα με το άρθρο 16, παρ. 2 του νόμου 3908 του 2011, το υπ’ αριθμόν 33- 2011 προεδρικό διάταγμα.
Και συνεχίζει λέγοντας:
«Στις 18/12/2012 βγήκε μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προέβλεπε ότι κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας μπορούσαν οι εταιρείες να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ χωρίς να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Δηλαδή, αν έχει κάποιος μια εταιρία που οφείλει, μπορεί πάρα ταύτα να λάβει τα χρήματα, να καλύψει τον τραπεζικό δανεισμό που έχει (παίρνει κατ' ουσίαν μια προκαταβολή την οποία επίσης καλύπτει), να πάρει και το υπόλοιπο κεφάλαιο και να μηνδημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Και το καλύτερο; Κανείς δεν τον ελέγχει αν πραγματοποίησε την επένδυση ή όχι. Όποιος μπει στο ελληνικό τυπογραφείο (σειρά Β 18/12) και δει τις υπουργικές αποφάσεις θα το διαπιστώσει. Υπάρχουν 18-19 ΦΕΚ σε διάστημα εννέα ημερών όπου κάθε ΦΕΚ έχει 16 εταιρίες το λιγότερο. Τα κριτήρια επιλογής είναι σαφή: εκλεκτοί μας είναι οι «ημέτεροι».
Η υποτιθέμενη τόνωση της επιχειρηματικότητας
Τον Νοέμβριο του 2011 στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ παρουσιαζόταν το «Σχέδιο στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων και νέων επιχειρηματιών - σε φάση start-up» συνολικού προϋπολογισμού 36.000.000 € με στόχο την ίδρυση άνω των 1.000 νέων επιχειρήσεων ενώ παράλληλα προέβλεπε τη δημιουργία περισσότερων από 1.000 νέων θέσεων εργασίας.
Τον Μάιο του 2012, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές, και αφού είχε παραταθεί δυο φορές η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής, ανακοινώθηκε η λίστα ονομάτων των δικαιούχων. Όπως καταγγέλλουν, όμως, πολλοί επιχειρηματίες μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών, πληροφορήθηκαν έκπληκτοι ότι για να πάρουν τη μισή επιδότηση ως προκαταβολή, θα έπρεπε να έχουν συμπεριλάβει και τραπεζιτική εγγυητική επιστολή (αορίστου διαρκείας).
Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Πώς μπορεί να αποκτήσει ένας άνεργος εγγυητική επιστολή από μια τράπεζα; Η τράπεζα μπορεί να δώσει εγγύηση, αφού ζητήσει να κατατεθεί πρώτα το ποσό για να το δεσμεύσει και κατόπιν θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε τρίμηνο επιπλέον ποσό ως προμήθεια.
«Τον Αύγουστο 2011 ανακοινώθηκε ένα πρόγραμμα που ανέφερε ότι επιχειρήσεις δικαιούνται δάνειο με ευνοϊκούς όρους ίσο με τις μεικτές αποδοχές του προσωπικού για το προηγούμενο έτος.
Όλα αυτά τα προγράμματα έπρεπε να τρέχουν μέσω των 233 δισ. που έχουν λάβει οι τράπεζες από το ελληνικό δημόσιο ως εγγύηση - τα οποία όμως έχουν ρευστοποιήσει. Και τα 93 δισ. από αυτά όφειλαν να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη, όπως λέει ο νόμος. Εντούτοις, δεν κυκλοφόρησε στην αγορά μισό ευρώ και δεν πήρε κανείς κάτι, πέρα από τους δικούς τους».
Στην παραπάνω καταγγελία του κυρίου Σαρρή, έρχονται να προστεθούν και άλλες καταγγελίες αναγνωστών που μας ανέφεραν ότι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών απορρίπτουν συνήθως τα χαρτιά που κατατίθενται κρίνοντάς τα ως ελλιπή - κατά συνέπεια και τις αιτήσεις. Η πραγματική αιτία προκαλεί οργή: Τους αδιάθετους πόρους τούς μοιράζονται οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι με τη μορφή υπερωριών τριπλασιάζοντας έτσι τις απολαβές τους.
Οι υποτιθέμενες δωρεάν παροχές των τραπεζών
«Το 2007 οι τράπεζες διαφήμιζαν τη δωρεάν σύνταξη της μελέτης. Οι τράπεζες βέβαια δεν κάνουν τίποτα δωρεάν - αυτό είναι αυτονόητο. Εκείνη την εποχή κατέθεσα τον φάκελο αίτησής μου ελεγμένο από συμβουλευτική εταιρία στην οποία κατέβαλα 1.500 ευρώ. Αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία του φακέλου και είχα ελέγξει προσωπικά τα έγγραφα, τα πήγα στην τράπεζα με την οποία είχα συνεργασία.
Τα οικονομικά τρικ και οι… «εξαφανισμένες θέσεις» εργασίας
Στις 29.01.2013 στην ιστοσελίδα «matrix24.gr» δημοσιεύεται ένα άρθρο σχετικά με το ΕΣΠΑ που αναφέρει: «Σχεδόν ένα δισ. ευρώ στερήθηκε από το ΕΣΠΑ η πραγματική οικονομία, ποσό που στα … «χαρτιά» έδειχνε μικρότερο χάρις τα «τρικ» που αξιοποίησε ο Κωστής Χατζηδάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο στόχος του ΠΔΕ (Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων) για το 2012 έφτασε μόλις στο 89% στερώντας από την πραγματική οικονομία και χάνοντας οριστικά 650 εκ. ευρώ τα όποια δεν μεταφέρονται στο 2013. Τα χρήματα αυτά «επεστράφησαν» στο Υπουργείο Οικονομικών προς όφελος της μείωσης του ελλείμματος. Υπενθυμίζεται, ότι για το ΠΔΕ το 2011 ο στόχος υπερκαλύφθηκε στο 115%. Με λίγα λόγια, ο στόχος του ΕΣΠΑ υπολείπεται ουσιαστικά κατά 934 εκ. ευρώ, τα οποία στερήθηκε η πραγματική οικονομία».
Ο Γιώργος Σαρρής σχολιάζει το παραπάνω άρθρο πιστεύοντας ότι ο «Κωστής Χατζηδάκης ήταν ο άνθρωπος που άφησε αναξιοποίητο το ΕΣΠΑ την πρώτη φορά και του ανέθεσαν εκ νέου το ίδιο Υπουργείο. Αποφασίζει να δώσει τα κονδύλια στην Πράσινη Ενέργεια, εγκρίνει επιδοτήσεις 10 εκατ. ευρώ, που θα έπρεπε με αυτό το νούμερο να δημιουργούνται 500 θέσεις εργασίας και ουσιαστικά δημιουργείται μία. Και μετά, όλοι διατείνονται ότι κόπτονται για την ανεργία.
Τον ερχόμενο Απρίλιο το ΥΠ.ΑΝ. πρέπει να προσδιορίσει τα έργα που δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν. «Θα δείτε να «σκάνε» 45 δισ. εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου προς τις τράπεζες. Γι’ αυτό λένε ότι τον Απρίλιο θα κρατικοποιηθούν οι τράπεζες. Αυτό το γνωρίζουν, αφού τα ομόλογα που δόθηκαν με υπουργικές αποφάσεις τον Δεκέμβριο 2010 λήγουν το 2013.Όλοι γνώριζαν ότι οι τράπεζες θα έχουν πρόβλημα και γι’ αυτό ανακοινώνουν ότι θα πάρουν νέα μέτρα σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Θα δούμε τη βασική σύνταξη να γίνεται 360 ευρώ και αυτό θα είναι μόνο η αρχή».
Οι ερωτήσεις που δεν βρήκαν τον δρόμο προς τη Βουλή…
Πολλά ερωτηματικά, όπως είναι φυσικό, εγείρει η αποσιώπηση πολλών καταγγελιών όπως αυτή που στρέφεται εναντίον της κυρίας Διαμαντοπούλου. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά στις 17/03/2012: «Προτού αποχωρήσει και εν όψει εκλογών, εκτός από το «αναμνηστικό δώρο» που έκανε στους πρυτάνεις υπογράφοντας την ετήσια χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, βόλεψε και τους ημετέρους εξασφαλίζοντάς τους δουλειά και παχυλούς μισθούς που κυμαίνονται μεταξύ 7.000 και 28.000 ευρώ για τους επόμενους έξι μήνες.
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση ορκίστηκε στις 16/02/2013 ο Κυριάκος Βιρβιδάκης αρμόδιος υφυπουργός για το ΕΣΠΑ. Το μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης μέρας ήταν ότι «δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ». Δεν μένει παρά να αποδειχθεί αν ήταν απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού ή έστω και καθυστερημένα μια προσπάθεια επανόρθωσης ενός επαναλαμβανόμενου λάθους.
Διότι, όπως φάνηκε, το ΕΣΠΑ υπήρξε διαχρονικά το αγαπημένο εργαλείο κίνησης παράνομων επιδοτήσεων και αποκατάστασης ατόμων με «ισχυρούς» φίλους. Το διεφθαρμένο σύστημα υπήρξε σύμμαχός τους στην «αξιοποίηση» του δημόσιου χρήματος και τα χρήματα της Ε.Ε. Η σιωπή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η αδράνεια ερμηνεύονται είτε ως προσπάθεια συγκάλυψης που μαρτυρά τη συνενοχή τους είτε ως άγνοια της κρισιμότητας της κατάστασης. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, πρέπει να έρθει επιτέλους στην επιφάνεια. Για τον συνταξιούχο που βλέπει τις αποδοχές του διαρκώς να μειώνονται, τον άνεργο που έχει ξεχάσει ποιο είναι το χρώμα της ελπίδας (η ανεργία στους νέους έχει φτάσει επισήμως στο 62 %!) και τις νέες γενιές που μεγαλώνουν στο γκρι τοπίο της αβεβαιότητας.
Είναι καιρός η Ελλάδα να παραδώσει το πρωτείο της πιο διεφθαρμένης ευρωπαϊκής χώρας και να τιμωρήσει ουσιαστικά και όχι τυπικά τους ενόχους. Ίσως για αρκετά χρόνια οι Έλληνες να στερηθούν πολλά αγαθά στο καθημερινό τους τραπέζι. Ας τους μείνει τουλάχιστον η γεύση ότι όσοι ευθύνονται για αυτό, λογοδότησαν…
Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ πληροφορούμαστε ότι «το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, αποτελεί το έγγραφο για τον προγραμματισμό των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εθνικό επίπεδο.Για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας υλοποίησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων προβλέπεται σύμφωνα με τον Κανονισμό (EK) 1083/2006 άρθρο 63-68, η συγκρότηση των επιτροπών παρακολούθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΕΠ)».
Η Δραχμή ερευνά, τα υπουργεία σιωπούν
Πόσο εφικτή, όμως, είναι η διασφάλιση των χρημάτων αυτών και η διάθεσή τους στους νόμιμα δικαιούχους; Στην προσπάθειά μας να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πραγματοποιήσαμε μια πολύ μεγάλη έρευνα αξιοποιώντας παλαιότερες και πρόσφατες καταγγελίες καθώς και επιστολές αναγνωστών. Στο παρόν τεύχος φιλοξενούμε την άποψη του επιχειρηματία Γιώργου Σαρρή που παρακολουθεί την υπόθεση από το 2000.
Η ανεργία καλπάζει παράλληλα με την ανεξέλεγκτη διαφθορά
Βασικός στόχος των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ είναι η ενίσχυση της απασχόλησης, η ανάπτυξη και η αύξηση της επιχειρηματικότητας.Όταν ο συνεντευξιαζόμενός μας, Γιώργος Σαρρής, έκανε αίτηση να ενταχθεί η επιχείρησή του σε ένα από τα προγράμματα αυτά, του είπαν ότι δεν επαρκούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. «Βέβαια, χρήματα πήραν όσοι επέλεγαν οι τράπεζες και φυσικά κανείς από αυτούς τους «εκλεκτούς» δεν προερχόταν από τη μικρομεσαία τάξη.
Και δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που καταστράφηκαν αφενός λόγω της απότομης αλλαγής των συνθηκών της αγοράς και αφετέρου λόγω του ότι δεν στηρίχθηκαν, όπως έπρεπε, από τα επιδοτούμενα προγράμματα. Εγώ είχα μια επιχείρηση, ζούσα στην Κίνα 10 χρόνια, είχα δημιουργήσει 11 θέσεις εργασίας και ήμουν ελεγμένος από όλους τους αρμόδιους φορείς: ΣΔΟΕ, εφορία, ΙΚΑ. Και ενώ τα κριτήρια υπαγωγής και οι προϋποθέσεις ήταν σε συνδυασμό με τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνταν, εταιρίες που τελικά έλαβαν κονδύλια 500.000 έως 10 εκατ. ευρώ συνολικά, δημιούργησαν στην καλύτερη περίπτωση μία έως δύο θέσεις (!)».
Α-δίστακτοι, Α-συνείδητοι, Α-νεκδιήγητοι και όμως Φιλ-άνθρωποι...
Αρχές του έτους, αναγνώστης του περιοδικού μάς κατήγγειλε ότι κάποια άτομα με «εκλεκτούς γνωστούς» παίρνουν επιδοτήσεις προκειμένου να συστήσουν επιχειρήσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Οι εν λόγω εταιρίες, χωρίς να παράξουν το παραμικρό έργο, εισπράττουν τα χρήματα και κλείνουν τρία χρόνια αργότερα.
Ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαρρής δηλώνει στη Δραχμή:
«Όλα αυτά γίνονται με το εξής παράθυρο του νόμου που προέβλεπε: Αυτοί που παίρνουν λεφτά από το ΕΣΠΑ θα πρέπει να ελεγχθούν για το αν πραγματοποίησαν ή όχι τις επενδύσεις. Το 2011 με το νόμο 3908 που ψηφίστηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση καταργεί ωστόσο την απαίτηση της γνωμοδοτικής επιτροπής. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: για την έκδοση της απόφασης, δηλαδή της έγκρισης εκταμίευσης των χρημάτων δεν απαιτείται γνωμοδοτική επιτροπή - σύμφωνα με το άρθρο 16, παρ. 2 του νόμου 3908 του 2011, το υπ’ αριθμόν 33- 2011 προεδρικό διάταγμα.
Συγκεκριμένη εταιρία με συγκεκριμένο ΦΕΚ που το υπογράφει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης έλαβε 10.163.000 ευρώ επιδότηση και το ύψος του τραπεζικού δανείου ανέρχεται στο ποσό των 15.457.650 ευρώ. Η εταιρία αυτή πιστοποιεί μία νέα θέση εργασίας!Η ανεργία έφθασε στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα και για όλους αυτούς τους λόγους. Είναι χιλιάδες τα ΦΕΚ και αυτό γίνεται διαχρονικά, τουλάχιστον από το 2007 που εγώ μπορώ να το βεβαιώσω με σιγουριά».
Και συνεχίζει λέγοντας:
«Στις 18/12/2012 βγήκε μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προέβλεπε ότι κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας μπορούσαν οι εταιρείες να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ χωρίς να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Δηλαδή, αν έχει κάποιος μια εταιρία που οφείλει, μπορεί πάρα ταύτα να λάβει τα χρήματα, να καλύψει τον τραπεζικό δανεισμό που έχει (παίρνει κατ' ουσίαν μια προκαταβολή την οποία επίσης καλύπτει), να πάρει και το υπόλοιπο κεφάλαιο και να μηνδημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Και το καλύτερο; Κανείς δεν τον ελέγχει αν πραγματοποίησε την επένδυση ή όχι. Όποιος μπει στο ελληνικό τυπογραφείο (σειρά Β 18/12) και δει τις υπουργικές αποφάσεις θα το διαπιστώσει. Υπάρχουν 18-19 ΦΕΚ σε διάστημα εννέα ημερών όπου κάθε ΦΕΚ έχει 16 εταιρίες το λιγότερο. Τα κριτήρια επιλογής είναι σαφή: εκλεκτοί μας είναι οι «ημέτεροι».
Η υποτιθέμενη τόνωση της επιχειρηματικότητας
Τον Νοέμβριο του 2011 στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ παρουσιαζόταν το «Σχέδιο στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων και νέων επιχειρηματιών - σε φάση start-up» συνολικού προϋπολογισμού 36.000.000 € με στόχο την ίδρυση άνω των 1.000 νέων επιχειρήσεων ενώ παράλληλα προέβλεπε τη δημιουργία περισσότερων από 1.000 νέων θέσεων εργασίας.
Οι «τυχερές» επιχειρήσεις θα ενισχύονταν με ποσά από 10.000 έως 20.000 ευρώ για επιλεγμένα έξοδα δημιουργίας επιχείρησης (ενοίκια, ΔΕΚΟ κ.λ.π.) και με 15.000 ευρώ για πρόσληψη ενός ανέργου για ένα χρόνο. Πολλά Μ.Μ.Ε. τόνιζαν τη σπουδαιότητά του καθώς, όπως προβλεπόταν, οι δικαιούχοι δεν χρειαζόταν να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ.Κάποιοι επιχειρηματίες μάλιστα για να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση του υποχρεωτικού «επιχειρηματικού σχεδίου» κατέβαλαν 500 ευρώ σε Γραφεία Συμβούλων.
Τον Μάιο του 2012, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές, και αφού είχε παραταθεί δυο φορές η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής, ανακοινώθηκε η λίστα ονομάτων των δικαιούχων. Όπως καταγγέλλουν, όμως, πολλοί επιχειρηματίες μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών, πληροφορήθηκαν έκπληκτοι ότι για να πάρουν τη μισή επιδότηση ως προκαταβολή, θα έπρεπε να έχουν συμπεριλάβει και τραπεζιτική εγγυητική επιστολή (αορίστου διαρκείας).
Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Πώς μπορεί να αποκτήσει ένας άνεργος εγγυητική επιστολή από μια τράπεζα; Η τράπεζα μπορεί να δώσει εγγύηση, αφού ζητήσει να κατατεθεί πρώτα το ποσό για να το δεσμεύσει και κατόπιν θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε τρίμηνο επιπλέον ποσό ως προμήθεια.
«Τον Αύγουστο 2011 ανακοινώθηκε ένα πρόγραμμα που ανέφερε ότι επιχειρήσεις δικαιούνται δάνειο με ευνοϊκούς όρους ίσο με τις μεικτές αποδοχές του προσωπικού για το προηγούμενο έτος.
Όλα αυτά τα προγράμματα έπρεπε να τρέχουν μέσω των 233 δισ. που έχουν λάβει οι τράπεζες από το ελληνικό δημόσιο ως εγγύηση - τα οποία όμως έχουν ρευστοποιήσει. Και τα 93 δισ. από αυτά όφειλαν να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη, όπως λέει ο νόμος. Εντούτοις, δεν κυκλοφόρησε στην αγορά μισό ευρώ και δεν πήρε κανείς κάτι, πέρα από τους δικούς τους».
«Λόγω της χρηματοπιστωτικής χρήσης και λόγω του ότι μπήκαμε στο ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) τον Απρίλιο του 2010, έβγαλε το ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων) τρίτη φάση. Κατέθεσα φάκελο και για την τρίτη φάση του ΤΕΜΠΜΕ τον Μάιο του 2011 και ενώ είχα καλύψει όλες μου τις υποχρεώσεις δίνοντας 188.000 (σε προσωπικό, ΙΚΑ, ασφάλιστρα) και οι έξι διαφορετικές τράπεζες με τις οποίες συνεργαζόμουνα αρνήθηκαν να μου δώσουν εγγυήσεις και να μου αιτιολογήσουν γραπτώς την άρνησή τους αυτή».
Στην παραπάνω καταγγελία του κυρίου Σαρρή, έρχονται να προστεθούν και άλλες καταγγελίες αναγνωστών που μας ανέφεραν ότι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών απορρίπτουν συνήθως τα χαρτιά που κατατίθενται κρίνοντάς τα ως ελλιπή - κατά συνέπεια και τις αιτήσεις. Η πραγματική αιτία προκαλεί οργή: Τους αδιάθετους πόρους τούς μοιράζονται οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι με τη μορφή υπερωριών τριπλασιάζοντας έτσι τις απολαβές τους.
Οι υποτιθέμενες δωρεάν παροχές των τραπεζών
«Το 2007 οι τράπεζες διαφήμιζαν τη δωρεάν σύνταξη της μελέτης. Οι τράπεζες βέβαια δεν κάνουν τίποτα δωρεάν - αυτό είναι αυτονόητο. Εκείνη την εποχή κατέθεσα τον φάκελο αίτησής μου ελεγμένο από συμβουλευτική εταιρία στην οποία κατέβαλα 1.500 ευρώ. Αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία του φακέλου και είχα ελέγξει προσωπικά τα έγγραφα, τα πήγα στην τράπεζα με την οποία είχα συνεργασία.
Από την τράπεζα, βέβαια, με είχαν συμβουλεύσει να μη βάλω εταιρία να μου κάνει τη μελέτη, γιατί αυτή την υπηρεσία την παρείχαν οι τράπεζες δωρεάν. Στην πραγματικότητα, όμως, οι τράπεζες ζητούσαν για κάθε αίτηση που έβαζαν στο πρόγραμμα 3.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά αφαιρούνταν από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Τότε καταθέτανε όλοι αιτήσεις χωρίς να δικαιούνταν και οι τράπεζες τις έκαναν δεχτές για να πάρουν τις 3.000. Αμέσως μετά έλεγαν ότι λόγω της πληθώρας των αιτήσεων δεν επαρκούν τα κονδύλια».
«Αν λένε τώρα ότι τα 7 δισ. που χρωστάει το δημόσιο μπορούν να κινήσουν την οικονομία, μόνο τα 24 δισ. του ΕΣΠΑ που ανανεώθηκαν το 2007-2013 ήταν αρκετά να έχουμε ανάπτυξη αντί για ύφεση.Πέραν αυτού, οι τράπεζες έχουν πάρει επιπρόσθετα αλλά 93 δισ. επί Καραμανλή και μετέπειτα. Πρόκειται για 93 δισ. ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που θα έπρεπε να τα χρησιμοποιήσουν για την ανάπτυξη και δεν το έκαναν. Μπορεί να υπήρχε συστημικό πρόβλημα στην Ευρώπη, αλλά η χώρα μας δεν θα είχε πρόβλημα. Δεν θα υπήρχε ύφεση»…
Τα οικονομικά τρικ και οι… «εξαφανισμένες θέσεις» εργασίας
Στις 29.01.2013 στην ιστοσελίδα «matrix24.gr» δημοσιεύεται ένα άρθρο σχετικά με το ΕΣΠΑ που αναφέρει: «Σχεδόν ένα δισ. ευρώ στερήθηκε από το ΕΣΠΑ η πραγματική οικονομία, ποσό που στα … «χαρτιά» έδειχνε μικρότερο χάρις τα «τρικ» που αξιοποίησε ο Κωστής Χατζηδάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο στόχος του ΠΔΕ (Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων) για το 2012 έφτασε μόλις στο 89% στερώντας από την πραγματική οικονομία και χάνοντας οριστικά 650 εκ. ευρώ τα όποια δεν μεταφέρονται στο 2013. Τα χρήματα αυτά «επεστράφησαν» στο Υπουργείο Οικονομικών προς όφελος της μείωσης του ελλείμματος. Υπενθυμίζεται, ότι για το ΠΔΕ το 2011 ο στόχος υπερκαλύφθηκε στο 115%. Με λίγα λόγια, ο στόχος του ΕΣΠΑ υπολείπεται ουσιαστικά κατά 934 εκ. ευρώ, τα οποία στερήθηκε η πραγματική οικονομία».
Ο Γιώργος Σαρρής σχολιάζει το παραπάνω άρθρο πιστεύοντας ότι ο «Κωστής Χατζηδάκης ήταν ο άνθρωπος που άφησε αναξιοποίητο το ΕΣΠΑ την πρώτη φορά και του ανέθεσαν εκ νέου το ίδιο Υπουργείο. Αποφασίζει να δώσει τα κονδύλια στην Πράσινη Ενέργεια, εγκρίνει επιδοτήσεις 10 εκατ. ευρώ, που θα έπρεπε με αυτό το νούμερο να δημιουργούνται 500 θέσεις εργασίας και ουσιαστικά δημιουργείται μία. Και μετά, όλοι διατείνονται ότι κόπτονται για την ανεργία.
Το ΕΣΠΑ το έχουν πάρει συγκεκριμένοι επιχειρηματίες σε όλη την Ελλάδα και το 95% των επιχειρήσεων που έχουν επιδοτηθεί, δημιουργούν ή καμία ή μία θέση.Αντί να είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης και ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν κόσμο, το μετέτρεψαν σε εργαλείο διάλυσης, γιατί αυτοί που παίρνουν τα χρήματα, είναι τελικά και αυτοί που ψηφίζουν τους εκάστοτε υπουργούς».
Τον ερχόμενο Απρίλιο το ΥΠ.ΑΝ. πρέπει να προσδιορίσει τα έργα που δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν. «Θα δείτε να «σκάνε» 45 δισ. εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου προς τις τράπεζες. Γι’ αυτό λένε ότι τον Απρίλιο θα κρατικοποιηθούν οι τράπεζες. Αυτό το γνωρίζουν, αφού τα ομόλογα που δόθηκαν με υπουργικές αποφάσεις τον Δεκέμβριο 2010 λήγουν το 2013.Όλοι γνώριζαν ότι οι τράπεζες θα έχουν πρόβλημα και γι’ αυτό ανακοινώνουν ότι θα πάρουν νέα μέτρα σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Θα δούμε τη βασική σύνταξη να γίνεται 360 ευρώ και αυτό θα είναι μόνο η αρχή».
Οι ερωτήσεις που δεν βρήκαν τον δρόμο προς τη Βουλή…
Πολλά ερωτηματικά, όπως είναι φυσικό, εγείρει η αποσιώπηση πολλών καταγγελιών όπως αυτή που στρέφεται εναντίον της κυρίας Διαμαντοπούλου. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά στις 17/03/2012: «Προτού αποχωρήσει και εν όψει εκλογών, εκτός από το «αναμνηστικό δώρο» που έκανε στους πρυτάνεις υπογράφοντας την ετήσια χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, βόλεψε και τους ημετέρους εξασφαλίζοντάς τους δουλειά και παχυλούς μισθούς που κυμαίνονται μεταξύ 7.000 και 28.000 ευρώ για τους επόμενους έξι μήνες.
Όπως φαίνεται, φεύγοντας η κυρία Διαμαντοπούλου κατάφερε να φεσώσει το Υπουργείο Παιδείας με 208.000 ευρώ σπαταλώντας τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την πρόσληψη 16 εξωτερικών συνεργατών-εμπειρογνωμόνων με «συμβάσεις μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου».
Ο αιφνιδιασμός…
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση ορκίστηκε στις 16/02/2013 ο Κυριάκος Βιρβιδάκης αρμόδιος υφυπουργός για το ΕΣΠΑ. Το μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης μέρας ήταν ότι «δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ». Δεν μένει παρά να αποδειχθεί αν ήταν απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού ή έστω και καθυστερημένα μια προσπάθεια επανόρθωσης ενός επαναλαμβανόμενου λάθους.
Διότι, όπως φάνηκε, το ΕΣΠΑ υπήρξε διαχρονικά το αγαπημένο εργαλείο κίνησης παράνομων επιδοτήσεων και αποκατάστασης ατόμων με «ισχυρούς» φίλους. Το διεφθαρμένο σύστημα υπήρξε σύμμαχός τους στην «αξιοποίηση» του δημόσιου χρήματος και τα χρήματα της Ε.Ε. Η σιωπή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η αδράνεια ερμηνεύονται είτε ως προσπάθεια συγκάλυψης που μαρτυρά τη συνενοχή τους είτε ως άγνοια της κρισιμότητας της κατάστασης. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, πρέπει να έρθει επιτέλους στην επιφάνεια. Για τον συνταξιούχο που βλέπει τις αποδοχές του διαρκώς να μειώνονται, τον άνεργο που έχει ξεχάσει ποιο είναι το χρώμα της ελπίδας (η ανεργία στους νέους έχει φτάσει επισήμως στο 62 %!) και τις νέες γενιές που μεγαλώνουν στο γκρι τοπίο της αβεβαιότητας.
Είναι καιρός η Ελλάδα να παραδώσει το πρωτείο της πιο διεφθαρμένης ευρωπαϊκής χώρας και να τιμωρήσει ουσιαστικά και όχι τυπικά τους ενόχους. Ίσως για αρκετά χρόνια οι Έλληνες να στερηθούν πολλά αγαθά στο καθημερινό τους τραπέζι. Ας τους μείνει τουλάχιστον η γεύση ότι όσοι ευθύνονται για αυτό, λογοδότησαν…
Δημοσιεύοντας το παρόν άρθρο συνειδητοποιήσαμε δύο πράγματα.
Πρώτον, τα λόγια του Μανώλη Ρασούλη: «Υπάρχει μια Ελλάδα μες στην Ελλάδα, όπως υπήρχε μια Γερμανία από το 1933 έως το 1945. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και 25 χρόνια, ζώντας με τους συμπατριώτες μου, βιώνοντας μια διαρκώς γενικευμένη, αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, έλεγα ότι αυτό το στυλ θα καταστρέψει την Ελλάδα, μπορεί και την ανθρωπότητα. Έκανα το οτιδήποτε να εκφράσω το αντίδοτο. Μάλλον απ' ό,τι φαίνεται ηττήθηκα. Στην Ελλάδα σφυρηλατήθηκε και εγκαθιδρύθηκε ένας μέσος πολίτης, μικροαστός, νεόπλουτος, αρχοντοχωριάτης. Κυριάρχησε στο κοινωνικό, πολιτικό, ιστορικό, ψυχολογικό, αισθητικό προσκήνιο, καταστρέφοντας τον ρυθμό και το στυλ της χώρας». (Επιστολή προς Ζωή Νιομανάκη, Νοέμβριος 2010).
Δεύτερον, ότι η επιτυχία δεν εκφράζεται με πομπώδεις δηλώσεις, αλλά με το αν και κατά πόσο κατάφερε κανείς να παραμείνει πιστός στο όραμά του και να μην πουλήσει την ψυχή του στο διάολο. Επιτρέψτε μας να θεωρηθεί η γνωστοποίηση του παρόντος σκανδάλου, πέρα από μέρος της ιδεολογικής μας πάλης, δημοσιογραφική επιτυχία και συνάμα ατράνταχτη απόδειξη της ανεξαρτησίας μας και του σεβασμού μας απέναντι στους εκλεκτούς μας αναγνώστες.
Εκ της διευθύνσεως
http://www.jopa-drachme.com/reportagen/
http://www.jopa-drachme.com/reportagen/