Quantcast
Channel: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14764

Tα "Θανατηφόρα" Μαγνητάκια στο ψυγείο

$
0
0
Πολλά έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί για το θέμα με τους μαγνήτάκια στο ψυγείο. Κάποιοι μέσω ερευνών κατέληξαν πως μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τα τρόφιμα που αποθηκεύονται στο εσωτερικό των ψυγείων και θα μπορούσε συνεπώς να αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μεταξύ αυτων που έχουν μαγνητάκια στα ψυγεία τους. Σύμφωνα με το μήνυμα, αυστηρές κλινικές μελέτες με δύο ομάδες ποντικών έδειξαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν τρόφιμα από ένα ψυγείο που είχε μαγνήτες στην πόρτα είχε έως και 87% μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από καρκίνο από ό, τι τα ποντίκια που έτρωγαν φαγητό από το ψυγείο χωρίς μαγνήτες στην πόρτα.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι αξιόπιστο αλλά δεν υπάρχει κανένα αρχείο της μελέτης όπως αυτή που λέγεται ότι έγινε στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Ο (αρθργοράφος του άρθρου) ήρθε σε επαφή με το Πανεπιστήμιο του Princeton στην έρευνα για την υποτιθέμενη μελέτη και έλαβε την ακόλουθη απάντηση από έναν εκπρόσωπο του πανεπιστήμιου:

?Δεν είμαστε ενήμεροι για καμία τέτοια έρευνα από κανέναν στο Princeton και, δυστυχώς, δεν ξέρουμε πού ή γιατί ξεκίνησε αυτό το αλυσιδωτό e-mail.
Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση των αναγνωστών σας, ότι αυτό το e-mail είναι μια φάρσα. Στην πραγματικότητα, παρά τις εκτεταμένες έρευνες, δεν μπορούσα να βρω κανένα αρχείο μελέτης που διεξάχθηκε σε κάποιο άλλο μεγάλο πανεπιστήμιο.?

Όπως καταλαβαίνεις κείμενα επί κειμένων που γράφτηκαν στηριζόμενα πάνω σε αυτή την έρευνα κατακριμνίζονται γιατί στην πραγματικότητα αυτή η έρευνα δεν έγινε ποτέ. Ο τυπικός μαγνήτης που βάζουμε στο ψυγεία είναι ένα αντικείμενο κατασκευασμένο από ένα μαγνητισμένο υλικό που δημιουργεί το δικό του μαγνητικό πεδίο αλλά δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο στοιχείο που να δείχνει ότι ο μαγνήτης στο ψυγείο θα μπορούσε να έχει ενδεχομένως κάποια επίπτωση στα τρόφιμα που αποθηκεύονται μέσα σε ένα ψυγείο.

Οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως αυτή που δημιουργείται από γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος και τα κινητά τηλέφωνα είναι υπαρκτές. Ωστόσο, οι μόνιμοι μαγνήτες έχουν χρησιμοποιηθεί για μία μεγάλη ποικιλία σκοπών επί πολλά χρόνια, και δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις που τους συνδέουν με τον καρκίνο ή άλλα προβλήματα υγείας του ανθρώπου.
Κατά ειρωνικό τρόπο, οι επι στήμονες αναπτύσσουν ένα καινοτόμο μαγνητικό ψυγείο που θα χρησιμοποιει πραγματικά ένα μαγνητικό πεδίο για την ψύξη τροφίμων. Οι επιστήμονες δεν βλέπουν προφανώς κανένα κίνδυνο για την υγεία στην έκθεση των τροφίμων σε ένα μαγνητικό πεδίο.

Δεύτερον, αν και έχουν διατυπωθεί ανησυχίες ότι η άμεση έκθεση σε μαγνητικά πεδία θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία, δεν έχω δει καμία αξιόπιστη πρόταση ότι τέτοια ακτινοβολία παραμένει κατά κάποιο τρόπο στα τρόφιμα και στη συνέχεια μετακυλίεται στους ανθρώπους (ή ποντίκια) που το καταναλώνουν.
Και, τρίτον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο (αρθρογράφος του κειμένου) αν οι ισχυρισμοί του μηνύματος ήταν αλήθεια, τα ευρήματα της υποτιθέμενης μελέτης θα είχαν μεγάλη δημοσιότητα σε διάφορα επιστημονικά και ιατρικά περιοδικά, και θα είχαν επίσης αναφερθεί ευρέως από έγκυρα μέσα ενημέρωσης. Η απουσία τέτοιων εκθέσεων, από μόνη της, αρκεί για να προσδιορίσει την προειδοποίηση ως πλαστή.

Το μόνο που είναι άξιο να αναφερθεί είναι ότι ορισμένοι τύποι μαγνητών ψυγείου και διακοσμητικά κοσμήματα φτιαγμένα με μαγνήτες νεοδυμίου μπορεί να παρεμβαίνουν σε βηματοδότες και άλλες εμφυτευμένες συσκευές της καρδιάς με πιθανές απειλητικές για τη ζωή συνέπειες. Εάν ένα άτομο με μία από αυτές τις συσκευές καρδιάς είχε πολύ στενή επαφή με έναν από αυτούς τους μαγνήτες, η συσκευή θα μπορούσε να καταστεί ασταθής και να σταματήσει να λειτουργεί σωστά. Φυσικά, αυτό δεν σχετίζεται με τις ψεύτικες προειδοποίησεις για την υγεία που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Μάλλον οσυνθέτης της φάρσας έχει μπέρδεψει το “μαγνητικό πεδίο” και την “ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία”.


http://bletsas.gr/thanatifora-magnitakia/

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14764

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>