Quantcast
Channel: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14764

KAΠΟΙΟΙ ΑΧΡΗΣΤΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ S-300 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

$
0
0
Τον Οκτώβριο του 2003, στο Colorado Springs των ΗΠΑ, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ εξέτασαν το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν οι στρατιωτικές τους δυνάμεις την αναδυόμενη απειλή χρήσης βαλλιστικών πυραύλων cruise που μπορούν να φέρουν και μη συμβατικές κεφαλές...

του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Οι υπουργοί Άμυνας της συμμαχίας θεώρησαν ότι το θέμα είναι πρώτης προτεραιότητας και η κάθε χώρα μέλος της συμμαχίας πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια για την βελτίωση της αντιαεροπορικής - αντιπυραυλικής της άμυνας. Η Γερμανία μαζί με την Ολλανδία στηρίζονται στη βελτίωση του αμερικανικού συστήματος PATRIOT, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία στο σύστημα ΑSTER το οποίο αναπτύχθηκε πρώτα για το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaule και στη συνέχεια για χρήση από το έδαφος. Κάποιες άλλες χώρες...

Προτίθενται να αποκτήσουν το σύστημα AEGIS για αντιπυραυλική άμυνα θεάτρου επιχειρήσεων που έχει την βάση στην θάλασσα. To NATO ως σύνολο ολοκλήρωσε τις διάφορες μελέτες για την πυραυλική άμυνα θεάτρου επιχειρήσεων (TΑD) και προχωρεί για την προστασία και των αστικών κέντρων από πυραυλικές απειλές

Η Τουρκία, μέλος της συμμαχίας, επιδίωκε και επιδιώκει να προμηθευθεί συστήματα αντιαεροπορικής -αντιβαλλιστικής άμυνας κόστους 1 δις δολάρια. Στόχος της είναι να δημιουργηθεί πλήρης κάλυψη από εναέριες απειλές αλλά και προστασία από συστήματα βαλλιστικών πυραύλων ή πυραύλων cruise. Το μεγαλεπήβολο σχέδιο αποτελεί ουσιαστικά ένωση των απαιτήσεων για το πρόγραμμα βλημάτων εδάφους –αέρος μεγάλου βεληνεκούς και του προγράμματος ναυπήγησης φρεγατών TF-2000.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ειδικό τύπο, θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του υφυπουργείου Αμυντικών προμηθειών (SSM) τον προσεχή Μάιο με αντικείμενο τη λήψη αποφάσεων για το πρόγραμμα της «Εθνικής Αντιπυραυλικής Ασπίδας». Το σημαντικό είναι ότι πλέον η Τουρκία δίνει μεγάλη βάση στο πρόγραμμα αυτό, κάτι που μέχρι τώρα δεν συνέβαινε.

Η τουρκική αεροπορία συνεχίζει να αποτελεί το κέντρο βάρους της μαχητικής ισχύος της Τουρκίας και αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τις επιδιώξεις της σε βάρος της Ελλάδος στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Η ελληνική πολεμική αεροπορία διαθέτει αριθμό αντιαεροπορικών - αντιπυραυλικών συστημάτων PATRIOT PAC-3 και S-300 PMU1, τα οποία δεν είναι ενταγμένα σε κάποιο ενιαίο σύστημα αεράμυνας.

Και ενώ η γειτονική χώρα προχωρά στην εθνική αντιαεροπορική - αντιβαλλιστική ασπίδα, ένα από τα καλύτερα οπλικά συστήματα, το S-300 PMU1, που εντάχθηκε στην ελληνική πολεμική αεροπορία το 2000 και είναι κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα, σχεδιασμένο να παρέχει κάλυψη στρατευμάτων και ζωτικών εγκαταστάσεων από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποιονδήποτε τύπο αεροδυναμικού στόχου, καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίου μάχης πυραύλους, παραμένει ανενεργό για 13 χρόνια. Το ΓΕΕΘΑ είχε εισηγηθεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη εκπαιδευτική βολή τον Νοέμβριο του 2007, η οποία τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα.

Η ατολμία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ασκήσει τα αυτονόητα δικαιώματα σε θέματα αξιοποίησης οπλικών συστημάτων για τα οποία έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών και τα οποία μπορούν να προστατεύσουν το Αιγαίο και μέρος της ΑΟΖ, προκαλεί ερωτηματικά. Κάποιοι στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους ώστε να μην πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική βολή των S-300, οι οποίοι λιάζονται στην Κρήτη.

Επειδή οι δικαιολογίες για να αποφύγουν την εκπαιδευτική βολή έχουν λιγοστέψει μετά και από την προσφορά της Ρωσίας σε τεχνικό προσωπικό και εκπαιδευτικά βλήματα, η ενεργοποίηση ενός τέτοιου συστήματος στην περιοχή πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, ώστε να στείλει ένα αποφασιστικό μήνυμα προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

ON ALERT

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14764

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>