Του Στέφανου Κυρίτση
Αφαίμαξης… συνέχεια και όποιος αντέξει. Μέχρι το τέλος του χρόνου, 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να ανταποκριθούν σε 12 σκληρά κρατικά «χτυπήματα». Για να φανούν συνεπείς, θα πρέπει να πληρώσουν… τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να συνυπολογίζονται οι φόροι που ούτως ή άλλως παρακρατεί η εφορία από τον μισθό ή τη σύνταξή μας, ή οι έμμεσοι φόροι που εισπράττονται κατά τη διενέργεια των συναλλαγών. Σε αυτήν τη… μάχη με τα χαράτσια, οι φορολογούμενοι μπαίνουν εξαντλημένοι από τα αλλεπάλληλα μέτρα της τελευταίας 3ετίας αλλά και τις συνεχείς μειώσεις των αποδοχών τους.
Στο υπουργείο Οικονομικών, η ανησυχία για την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων που έχουν ενσωματωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό είναι έκδηλη. «Στεγνοί» από ρευστό, οι φορολογούμενοι έχουν εξ ανάγκης προσχωρήσει πλέον στο κίνημα… «δεν έχω να πληρώσω». Η κυπριακή περιπέτεια έστρεψε προσωρινά τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από το δράμα των Ελλήνων φορολογουμένων.
Ομως με την επιστροφή της τρόικας στις αρχές Απριλίου και τη λήψη οριστικών αποφάσεων για τα εκκρεμή ζητήματα (φόρος στα ακίνητα, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία), θα ξεκινήσει η εισπρακτική «επίθεση» στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και μικροοφειλέτες εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων.
Το ζήτημα συζητήθηκε και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της προηγούμενης Τρίτης. Βενιζέλος και Κουβέλης, όπως φάνηκε και από τις επίσημες δηλώσεις που έκαναν μετά το τέλος της σύσκεψης, αντιτάχθηκαν στο ενδεχόμενο να επιβληθεί και φέτος το χαράτσι της ΔΕΗ παρά την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θεωρεί επιβεβλημένη την επιβολή του φόρου «για λόγους ρεαλισμού», όπως δήλωσε ο ίδιος. Το πρόβλημα για τους φορολογουμένους είναι ότι το χαράτσι της ΔΕΗ αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η λίστα των υποχρεώσεων περιλαμβάνει μια «ντουζίνα» μέτρα που θα αφαιρέσουν περίπου 15 δισεκατομμύρια από τις τσέπες τους.
1. Φόρος εισοδήματος 2012. Τα εκκαθαριστικά για τον φόρο του εισοδήματος που αποκτήσαμε πέρυσι αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι. Περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Ο πέλεκυς φέτος αναμένεται να πέσει βαρύς στους χαμηλόμισθους και στους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά από τα τεκμήρια.
Κι αυτό διότι τα εισοδήματα έχουν πέσει πάνω από 20%, σε αντίθεση με τα τεκμήρια, τα οποία έχουν παραμείνει στο… ύψος τους. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες θα πληρώσουν φόρο με βάση τα τεκμήρια και όχι με βάση το πραγματικό τους εισόδημα. Αυξημένη επιβάρυνση θα προκύψει και λόγω της υποχρεωτικής αναγραφής όλων των εισοδημάτων στις φορολογικές δηλώσεις. Θα υποχρεωθούμε να δηλώσουμε και τους τόκους των καταθέσεων επί το ύψος των οποίων θα υπολογιστεί και εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστή 1-4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
2. Τέλος επιτηδεύματος.Ο λογαριασμός για περίπου ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες θα φτάσει και αυτός μέσω του εκκαθαριστικού του 2013. Το τέλος για τους ελεύθερους επαγγελματίες ανεβαίνει στα 650 ευρώ (από 500 το 2012) και θα το πληρώσουν όσοι είχαν ενεργή επαγγελματική δραστηριότητα μέχρι και το τέλος του 2012. Για τις επιχειρήσεις, το τέλος θα είναι ακόμη και διπλάσιο (600 ευρώ αντί για 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα και 1.000 ευρώ για κάθε νομικό πρόσωπο). Μόνο από το συγκεκριμένο μέτρο (το οποίο θεσπίστηκε τελευταία στιγμή για να χρηματοδοτηθεί το αυξημένο επίδομα των τριτέκνων και των πολυτέκνων) το Δημόσιο εκτιμά ότι θα εισπράξει πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ.
3. ΕΕΤΗΔΕ 2012.Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή του τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών για το 2012. Εκκρεμούν -για τα περισσότερα νοικοκυριά- δύο δόσεις. Ωστόσο, κάθε δόση, επιβαρύνει τους Ελληνες με 500 εκατ. ευρώ, οπότε το Δημόσιο έχει λαμβάνειν περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ ακόμη.
4. ΕΕΤΗΔΕ 2011.Εκτός από τις δόσεις του 2012, περίπου 500.000 Ελληνες εξακολουθούν να χρωστούν «χαράτσι» από το 2011. Το ποσό έχει ενσωματωθεί πλέον στο καλάθι των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τοκίζεται –εις βάρος των ιδιοκτητών- με επιτόκιο 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Για χιλιάδες περιπτώσεις, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταφέρει να βρει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες καθώς το ΕΕΤΗΔΕ έχει χρεωθεί στο όνομα ενοικιαστών ή… πεθαμένων. Συνολικά οι οφειλές από το ΕΕΤΗΔΕ του 2011 εκτιμώνται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
5. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία.Αν τρόικα και κυβέρνηση καταλήξουν σε μια τελευταία ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς την εφορία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτή θα γίνει με εξαιρετικά αυστηρούς όρους για τους οφειλέτες. Αφενός η ρύθμιση αναμένεται να είναι έντοκη (δηλαδή ο οφειλέτης θα εξακολουθήσει να τοκίζεται μέχρι να αποπληρώσει και το τελευταίο ευρώ της οφειλής του όπως συμβαίνει και με ένα τραπεζικό δάνειο), αφετέρου θα προβλέπει «αποβολή» από τη ρύθμιση σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν πληρώσει εμπρόθεσμα δύο ή τρεις δόσεις.
Επίσης, αναμένεται ότι η ρύθμιση θα συνοδευτεί με αρκετές «απειλές» ότι σε περίπτωση μη ένταξης το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στις κατασχέσεις που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Μέσω της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το Δημόσιο πρέπει να εισπράξει τουλάχιστον 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Εξ αυτών, το πρώτο δίμηνο έχουν εισπραχτεί περίπου 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ο ρυθμός είσπραξης θα ανακοπεί στο 2ο εξάμηνο του έτους καθώς αρχίζουν να επιβάλλονται οι φόροι εισοδήματος και τα υπόλοιπα χαράτσια, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν και στα χρέη προηγούμενων ετών.
6. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθεί και η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ ακόμη δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει κοινή ρύθμιση για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Κίνητρο για τους οφειλέτες να υπαχθούν στη διαδικασία «τελευταίας ευκαιρίας», όπως θα ονομαστεί αν υπάρξει συμφωνία τρόικας-κυβέρνησης, θα είναι η αποπληρωμή σε περίπου 36 δόσεις (εντόκως), καθώς η πάγια ρύθμιση δεν θα προβλέπει περισσότερες από 12 δόσεις. Και σε αυτήν τη διαδικασία, οι οφειλέτες αναμένεται να «ακουμπήσουν» περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
7. Τακτοποίηση αυθαιρέτων.Το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα θα εμφανιστεί ως «τελευταία ευκαιρία» στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα «τακτοποιώ ή κινδυνεύω από την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου». Τουλάχιστον 500.000 Ελληνες έχουν εκκρεμότητες με την πολεοδομία. Προς το παρόν, έχουν προθεσμία μέχρι τον Μάιο για να ενταχθούν στη ρύθμιση, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μετά την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου θα δοθεί και νέα παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει 48 δόσεις για την τακτοποίηση, αλλά μέσα στο 2013 είναι πολύ πιθανό οι ιδιοκτήτες να χρειαστεί να καταβάλουν έως και ένα δισεκατομμύριο ευρώ αν συνυπολογιστούν και οι δόσεις που ήδη «τρέχουν» από τις προηγούμενες ρυθμίσεις.
8. ΕΕΤΗΔΕ 2013.Αν τελικώς υιοθετηθεί το χαράτσι της ΔΕΗ και για το 2013, θα χρεώσει τους Ελληνες με περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά θα πρέπει να καταβληθούν μέσα στο 2013 (σ.σ.: θεωρείται βέβαιο ότι θα μείνουν κάποιες δόσεις και για την επόμενη χρονιά). Το υπουργείο Οικονομικών -αν καμφθούν οι αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ- θα ορίσει μια ημερομηνία για τον καταλογισμό του φόρου. Οσοι έχουν ενεργή σύνδεση ηλεκτροδότησης τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα κληθούν να πληρώσουν με βάση την επιφάνεια του ακινήτου τους. Ο φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο είναι πιθανό να μειωθεί συγκριτικά με το 2012. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.
9. ΦΑΠ 2011.Ακόμη δεν έχουν ταχυδρομηθεί τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του φόρου τον οποίο θα καταβάλουν όσοι την 1/1/2011 είχαν ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Πρόκειται για τουλάχιστον 500.000 Ελληνες οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 500 εκατ. ευρώ
10. ΦΑΠ 2012.Το μόνο που αλλάζει είναι η ημερομηνία υπολογισμού του φόρου. Πληρώνουν όσοι την 1/1/2012 είχαν στο όνομά τους περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
11. ΦΑΠ 2013.Αν επιβληθεί χαράτσι μέσω ΔΕΗ για το 2013, θα επιβληθεί και ΦΑΠ για το 2013 με βάση την περιουσιακή κατάσταση του καθενός την 1/1/2013. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει αφενός να έχουν εισπραχτεί ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012 και αφετέρου να υποβληθούν τα έντυπα Ε9 με τις αλλαγές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία κατά τη διάρκεια του 2012. Αν εισπραχθεί αυτός ο φόρος, θα γίνει στο τέλος του χρόνου, αν και πρακτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο για το υπουργείο Οικονομικών να αποστείλει και τρίτη παρτίδα εκκαθαριστικών για τον ίδιο φόρο μέσα σε ένα 9μηνο.
12. Τέλη κυκλοφορίας.Και φέτος θα υιοθετηθεί η διαδικασία πληρωμής των τελών με το «άυλο» σύστημα που υιοθετήθηκε πέρυσι. Οι οδηγοί θα πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να διατηρήσουν τα οχήματά τους στην κυκλοφορία και να αποφύγουν το πρόστιμο (που είναι ισόποσο με τα τέλη).
Υποτίθεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο η φορολόγηση των αυτοκινήτων να γίνεται πλέον με βάση την εργοστασιακή αξία των οχημάτων αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτό θα ισχύσει και για τα τέλη κυκλοφορίας για τα οποία ήδη ισχύει διπλό σύστημα (υπολογισμός με βάση τον κινητήρα για τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει πριν από τον Νοέμβριο του 2010 και με βάση τους ρύπους για τα οχήματα που πήραν άδεια κυκλοφορίας μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
http://www.6meres.gr/details.php?aid=50586
Αφαίμαξης… συνέχεια και όποιος αντέξει. Μέχρι το τέλος του χρόνου, 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να ανταποκριθούν σε 12 σκληρά κρατικά «χτυπήματα». Για να φανούν συνεπείς, θα πρέπει να πληρώσουν… τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να συνυπολογίζονται οι φόροι που ούτως ή άλλως παρακρατεί η εφορία από τον μισθό ή τη σύνταξή μας, ή οι έμμεσοι φόροι που εισπράττονται κατά τη διενέργεια των συναλλαγών. Σε αυτήν τη… μάχη με τα χαράτσια, οι φορολογούμενοι μπαίνουν εξαντλημένοι από τα αλλεπάλληλα μέτρα της τελευταίας 3ετίας αλλά και τις συνεχείς μειώσεις των αποδοχών τους.
Στο υπουργείο Οικονομικών, η ανησυχία για την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων που έχουν ενσωματωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό είναι έκδηλη. «Στεγνοί» από ρευστό, οι φορολογούμενοι έχουν εξ ανάγκης προσχωρήσει πλέον στο κίνημα… «δεν έχω να πληρώσω». Η κυπριακή περιπέτεια έστρεψε προσωρινά τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από το δράμα των Ελλήνων φορολογουμένων.
Ομως με την επιστροφή της τρόικας στις αρχές Απριλίου και τη λήψη οριστικών αποφάσεων για τα εκκρεμή ζητήματα (φόρος στα ακίνητα, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία), θα ξεκινήσει η εισπρακτική «επίθεση» στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και μικροοφειλέτες εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων.
Το ζήτημα συζητήθηκε και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της προηγούμενης Τρίτης. Βενιζέλος και Κουβέλης, όπως φάνηκε και από τις επίσημες δηλώσεις που έκαναν μετά το τέλος της σύσκεψης, αντιτάχθηκαν στο ενδεχόμενο να επιβληθεί και φέτος το χαράτσι της ΔΕΗ παρά την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θεωρεί επιβεβλημένη την επιβολή του φόρου «για λόγους ρεαλισμού», όπως δήλωσε ο ίδιος. Το πρόβλημα για τους φορολογουμένους είναι ότι το χαράτσι της ΔΕΗ αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η λίστα των υποχρεώσεων περιλαμβάνει μια «ντουζίνα» μέτρα που θα αφαιρέσουν περίπου 15 δισεκατομμύρια από τις τσέπες τους.
1. Φόρος εισοδήματος 2012. Τα εκκαθαριστικά για τον φόρο του εισοδήματος που αποκτήσαμε πέρυσι αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι. Περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Ο πέλεκυς φέτος αναμένεται να πέσει βαρύς στους χαμηλόμισθους και στους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά από τα τεκμήρια.
Κι αυτό διότι τα εισοδήματα έχουν πέσει πάνω από 20%, σε αντίθεση με τα τεκμήρια, τα οποία έχουν παραμείνει στο… ύψος τους. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες θα πληρώσουν φόρο με βάση τα τεκμήρια και όχι με βάση το πραγματικό τους εισόδημα. Αυξημένη επιβάρυνση θα προκύψει και λόγω της υποχρεωτικής αναγραφής όλων των εισοδημάτων στις φορολογικές δηλώσεις. Θα υποχρεωθούμε να δηλώσουμε και τους τόκους των καταθέσεων επί το ύψος των οποίων θα υπολογιστεί και εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστή 1-4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
2. Τέλος επιτηδεύματος.Ο λογαριασμός για περίπου ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες θα φτάσει και αυτός μέσω του εκκαθαριστικού του 2013. Το τέλος για τους ελεύθερους επαγγελματίες ανεβαίνει στα 650 ευρώ (από 500 το 2012) και θα το πληρώσουν όσοι είχαν ενεργή επαγγελματική δραστηριότητα μέχρι και το τέλος του 2012. Για τις επιχειρήσεις, το τέλος θα είναι ακόμη και διπλάσιο (600 ευρώ αντί για 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα και 1.000 ευρώ για κάθε νομικό πρόσωπο). Μόνο από το συγκεκριμένο μέτρο (το οποίο θεσπίστηκε τελευταία στιγμή για να χρηματοδοτηθεί το αυξημένο επίδομα των τριτέκνων και των πολυτέκνων) το Δημόσιο εκτιμά ότι θα εισπράξει πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ.
3. ΕΕΤΗΔΕ 2012.Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή του τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών για το 2012. Εκκρεμούν -για τα περισσότερα νοικοκυριά- δύο δόσεις. Ωστόσο, κάθε δόση, επιβαρύνει τους Ελληνες με 500 εκατ. ευρώ, οπότε το Δημόσιο έχει λαμβάνειν περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ ακόμη.
4. ΕΕΤΗΔΕ 2011.Εκτός από τις δόσεις του 2012, περίπου 500.000 Ελληνες εξακολουθούν να χρωστούν «χαράτσι» από το 2011. Το ποσό έχει ενσωματωθεί πλέον στο καλάθι των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τοκίζεται –εις βάρος των ιδιοκτητών- με επιτόκιο 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Για χιλιάδες περιπτώσεις, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταφέρει να βρει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες καθώς το ΕΕΤΗΔΕ έχει χρεωθεί στο όνομα ενοικιαστών ή… πεθαμένων. Συνολικά οι οφειλές από το ΕΕΤΗΔΕ του 2011 εκτιμώνται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
5. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία.Αν τρόικα και κυβέρνηση καταλήξουν σε μια τελευταία ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς την εφορία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτή θα γίνει με εξαιρετικά αυστηρούς όρους για τους οφειλέτες. Αφενός η ρύθμιση αναμένεται να είναι έντοκη (δηλαδή ο οφειλέτης θα εξακολουθήσει να τοκίζεται μέχρι να αποπληρώσει και το τελευταίο ευρώ της οφειλής του όπως συμβαίνει και με ένα τραπεζικό δάνειο), αφετέρου θα προβλέπει «αποβολή» από τη ρύθμιση σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν πληρώσει εμπρόθεσμα δύο ή τρεις δόσεις.
Επίσης, αναμένεται ότι η ρύθμιση θα συνοδευτεί με αρκετές «απειλές» ότι σε περίπτωση μη ένταξης το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στις κατασχέσεις που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Μέσω της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το Δημόσιο πρέπει να εισπράξει τουλάχιστον 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Εξ αυτών, το πρώτο δίμηνο έχουν εισπραχτεί περίπου 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ο ρυθμός είσπραξης θα ανακοπεί στο 2ο εξάμηνο του έτους καθώς αρχίζουν να επιβάλλονται οι φόροι εισοδήματος και τα υπόλοιπα χαράτσια, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν και στα χρέη προηγούμενων ετών.
6. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθεί και η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ ακόμη δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει κοινή ρύθμιση για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Κίνητρο για τους οφειλέτες να υπαχθούν στη διαδικασία «τελευταίας ευκαιρίας», όπως θα ονομαστεί αν υπάρξει συμφωνία τρόικας-κυβέρνησης, θα είναι η αποπληρωμή σε περίπου 36 δόσεις (εντόκως), καθώς η πάγια ρύθμιση δεν θα προβλέπει περισσότερες από 12 δόσεις. Και σε αυτήν τη διαδικασία, οι οφειλέτες αναμένεται να «ακουμπήσουν» περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
7. Τακτοποίηση αυθαιρέτων.Το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα θα εμφανιστεί ως «τελευταία ευκαιρία» στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα «τακτοποιώ ή κινδυνεύω από την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου». Τουλάχιστον 500.000 Ελληνες έχουν εκκρεμότητες με την πολεοδομία. Προς το παρόν, έχουν προθεσμία μέχρι τον Μάιο για να ενταχθούν στη ρύθμιση, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μετά την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου θα δοθεί και νέα παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει 48 δόσεις για την τακτοποίηση, αλλά μέσα στο 2013 είναι πολύ πιθανό οι ιδιοκτήτες να χρειαστεί να καταβάλουν έως και ένα δισεκατομμύριο ευρώ αν συνυπολογιστούν και οι δόσεις που ήδη «τρέχουν» από τις προηγούμενες ρυθμίσεις.
8. ΕΕΤΗΔΕ 2013.Αν τελικώς υιοθετηθεί το χαράτσι της ΔΕΗ και για το 2013, θα χρεώσει τους Ελληνες με περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά θα πρέπει να καταβληθούν μέσα στο 2013 (σ.σ.: θεωρείται βέβαιο ότι θα μείνουν κάποιες δόσεις και για την επόμενη χρονιά). Το υπουργείο Οικονομικών -αν καμφθούν οι αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ- θα ορίσει μια ημερομηνία για τον καταλογισμό του φόρου. Οσοι έχουν ενεργή σύνδεση ηλεκτροδότησης τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα κληθούν να πληρώσουν με βάση την επιφάνεια του ακινήτου τους. Ο φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο είναι πιθανό να μειωθεί συγκριτικά με το 2012. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.
9. ΦΑΠ 2011.Ακόμη δεν έχουν ταχυδρομηθεί τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του φόρου τον οποίο θα καταβάλουν όσοι την 1/1/2011 είχαν ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Πρόκειται για τουλάχιστον 500.000 Ελληνες οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 500 εκατ. ευρώ
10. ΦΑΠ 2012.Το μόνο που αλλάζει είναι η ημερομηνία υπολογισμού του φόρου. Πληρώνουν όσοι την 1/1/2012 είχαν στο όνομά τους περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
11. ΦΑΠ 2013.Αν επιβληθεί χαράτσι μέσω ΔΕΗ για το 2013, θα επιβληθεί και ΦΑΠ για το 2013 με βάση την περιουσιακή κατάσταση του καθενός την 1/1/2013. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει αφενός να έχουν εισπραχτεί ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012 και αφετέρου να υποβληθούν τα έντυπα Ε9 με τις αλλαγές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία κατά τη διάρκεια του 2012. Αν εισπραχθεί αυτός ο φόρος, θα γίνει στο τέλος του χρόνου, αν και πρακτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο για το υπουργείο Οικονομικών να αποστείλει και τρίτη παρτίδα εκκαθαριστικών για τον ίδιο φόρο μέσα σε ένα 9μηνο.
12. Τέλη κυκλοφορίας.Και φέτος θα υιοθετηθεί η διαδικασία πληρωμής των τελών με το «άυλο» σύστημα που υιοθετήθηκε πέρυσι. Οι οδηγοί θα πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να διατηρήσουν τα οχήματά τους στην κυκλοφορία και να αποφύγουν το πρόστιμο (που είναι ισόποσο με τα τέλη).
Υποτίθεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο η φορολόγηση των αυτοκινήτων να γίνεται πλέον με βάση την εργοστασιακή αξία των οχημάτων αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτό θα ισχύσει και για τα τέλη κυκλοφορίας για τα οποία ήδη ισχύει διπλό σύστημα (υπολογισμός με βάση τον κινητήρα για τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει πριν από τον Νοέμβριο του 2010 και με βάση τους ρύπους για τα οχήματα που πήραν άδεια κυκλοφορίας μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
http://www.6meres.gr/details.php?aid=50586