Από την Ιόλη Πιερίδη
Για την πατρότητα της ρήσης“Οι γιατροί είναι οι πιο προνομιούχοι άνθρωποι του κόσμου. Η φήμη εκθειάζει τις επιτυχίες τους και η γη σκεπάζει τα λάθη τους…”, μάχονται ένας ανώνυμος και ο Γάλλος Δούκας και συγγραφέας François VI de La Rochefoucauld.
Η ουσία της όμως θα μπορούσε να χαρακτηρίζει την διαδρομή του απόμακρου αστού τραπεζίτηκ. Γιάννη Κωστόπουλου.Για τον επικεφαλής της Alpha Bank (η ιστορία της οικογένειας του οποίου έχει ταυτιστεί με την ιστορία της Τράπεζας), η φήμη (και τα ΜΜΕ) υπήρξαν γενναιόδωρα μαζί του, πράγμα σπάνιο, αν αναλογισθεί κανείς ότι ζούμε στην Ελλάδα.
Ακόμη και οι άτυχες επιλογές του-όπως η αποτυχημένη απόπειρα συγχώνευσης με την Eurobank-παρουσιάσθηκε ως ναπολεόντειος νίκη ενώ δεν ήταν παρά μια αποτυχία την οποία ακολούθησε ένα σερί εξίσου αποτυχημένων επικοινωνιακά ενεργειών.
Χρειάθηκε να φουντώσουν οι φήμες για το τι πραγματικά συμβαίνει πριν με χαρακτηριστική καθυστέρηση μηνών (!) η Alpha Bank ανακοινώσει το ναυάγιο της συμφωνίας.
Στις 28 Αυγούστου 2011 η καλή συνάδελφοςΈφη Καραγεώργουκάτω από τον τίτλο“Γάμος ALPHA –EUROBANK”έγραφε χαρακτηριστικά:
Αλλάζουν όλα στο τραπεζικό σύστημα με τη συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank και τη συμμετοχή του Κατάρ στο νέο σχήμα. Η τριπλή συμμαχία γεννά, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, έναν πολύ ισχυρό τραπεζικό οργανισμό, ο οποίος θα μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις δυσκολίες και τις ιδιαίτερες προκλήσεις της δύσκολης οικονομικής περιόδου που περνά η χώρα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες Σάββατο κατέληξαν σε συμφωνία οι ηγεσία των δύο ελληνικών τραπεζών με το Κατάρ, ο οποίο είναι μεγάλος μέτοχος με ποσοστό κοντά στο 6% στην Alpha Bank.Η μεγάλη συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως αύριο Δευτέρα.
Με την κίνηση αυτή οι δύο τράπεζες απάντησαν στο πρόβλημα που είχε προκύψει ύστερα από την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου,πως για τη χορήγηση κεφαλαίων στις τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Δημόσιο θα πάρει κοινές μετοχές. Πράγμα που σημαίνει πως οι δύο τράπεζες, αλλά και οι υπόλοιπεs θα περάσουν σε κρατικό έλεγχο.
Αντιδρώντας σε αυτό το ενδεχόμενο οι μεγαλομέτοχοι των δύο τραπεζών επισπεύσανε τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει από καιρό και χθες κατέληξαν στην τριπλή συμμαχία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήταν γνωστές ως χθες το απόγευμα, το σχέδιο προβλέπει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον.
Από αυτά τα 300 εκατομμύρια θα βάλει η πλευρά του κ. Γιάννη Κωστόπουλου, ενώ άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ θα επενδύσει ο κ. Σπύρος Λάτσης. Τα υπόλοιπα 1,4 δισ. ευρώ θα βρεθούν από τον άλλο μεγάλο μέτοχο, το Κατάρ, αλλά και τους υπόλοιπους μετόχους των δύο τραπεζών.
Οι πληροφορίες από τις ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο μετοχικό κεφάλαιο του νέου σχήματος θα συμμετάσχουν κεφάλαια και από άλλες αραβικές χώρες.
Στις 14 Μαρτίου 2012 η ίδια εφημερίδα-το«Έθνος»κάτω από τον τίτλο «Σχόλασε ο γάμος»σημείωνε: Επίσημο τέλος, στις διαδικασίες συγχώνευσής της με την EFG Eurobank Ergasias εμφανίζεται να θέτει η Alpha Bank, η οποία ανακοίνωσε σήμερα προς τις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές ότι προχωρά στη σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων της, για την ανάκληση του συνόλου των σχετικών αποφάσεων που είχε λάβει
Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: «Σε συνέχεια προηγουμένης ανακοινώσεώς της, η Alpha Bank ενημέρωσε την Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias ότι, μετά και την αναδιάταξη του δημοσίου χρέους (Private Sector Involvement – PSI) και τις επιπτώσεις αυτής επί του τραπεζικού τομέα, προτίθεται να φέρει προς έγκριση στο προσεχές Διοικητικό της Συμβούλιο πρόταση για τη σύγκληση Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της με αντικείμενο την ανάκληση του συνόλου των αποφάσεων της Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της Τραπέζης της 15ης Νοεμβρίου 2011».
To ναυάγιο του συγκεκριμένου γάμου μπορεί να μην ήταν το «τέλος του κόσμου» για τον τραπεζίτη με το αντισυμβατικό lifestyle. Διαβάζουμε σε ένα παλαιό δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”:Αύγουστος του 1999. Ο «καύσωνας» της Σοφοκλέους έχει μεταφερθεί με απροσδιόριστη ταχύτητα χιλιόμετρα μακριά και δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο και το γραφικό Φισκάρδο, το μικρό λιμανάκι στα βόρεια της Κεφαλονιάς. Εκεί, έχει «δέσει» με την άνεση του έμπειρου ιστιοπλόου ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος που προσπαθεί να «επιβιώσει» με όσες αντοχές διακριτικότητας διαθέτει από την κατάληψη της προκυμαίας που έχουν πραγματοποιήσει οι νεόπλουτοι «σκαφάτοι»….
Ο ίδιος έχοντας στο πλευρό του, την σύντροφο του Ειρήνη Μολφέση , δίχως συνοδεία φουσκωτών και … αυλικών παντός είδους
περνά σχεδόν απαρατήρητος ανάμεσα στο πλήθος. Άλλωστε, εκείνο το αυγουστιάτικο βράδυ όλοι, μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες, ασχολούνται με τις παρέες των «επωνύμων αστέρων των limit up» που συναγωνίζονται η μια την άλλη σε …θόρυβο και οι αρχηγοί τους συμπεριφέρονται σαν κακομαθημένα πλουσιόπαιδα που αγωνιούν για να ξοδεύσουν και το τελευταίο κέρμα από το χαρτζιλίκι των γονιών τους…
Από αυτήν την εικόνα της άσκοπης επίδειξης πλούτου και δύναμης ο κ. Κωστόπουλος εκείνη την αυγουστιάτικη βραδιά στάθηκε μακριά συνεπής με μια φιλοσοφία και στάση ζωής. Το μόνο που επέτρεψε στον εαυτόν του ήταν ένα σχόλιο:«Άλλα ήθη…».
H AΘΕΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Για “άλλα ήθη” θα έκανε λόγο και η αγωνίστρια της δημοσιογραφίας Αριστέα Μπουγάτσου σε άρθρο της τον Νοέμβριο του 2011 με τίτλο “Η Προκλητική Αθέτηση Μιας Συμφωνίας”
«Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις Να μην τις παίρνει ο άνεμος» ...Και το χαλί τραβήχτηκε. Ο μοναδικός και τελευταίος έλληνας τραπεζίτης, με τις οικογενειακές δραστηριότητες να δρομολογούνται από το 1879, λίγο έλειψε να κόψει το νήμα της ζωής στην «Ελευθεροτυπία» που διανύει τα τριάντα επτά της χρόνια και παραμένει σε οικογενειακά χέρια. Ο πρόεδρος της Alpha-Τράπεζα Πίστεως (πλέον Alpha Bank), που προβάλλει πρώτα την πίστη στις αρχές της τράπεζας που χρόνια διοικεί (ασχέτως αν την αφαίρεσε από το λογότυπό της), εφεξής δεν μπορεί να διατείνεται ότι έχει λόγο τιμής.
Ο κ. Ιωάννης Κωστόπουλος αθέτησε συμφωνία για δάνειο προς τη Χ. Κ. Τεγόπουλος που είχε εγκρίνει η Alpha Bank στις 30 Σεπτεμβρίου, είχαν διαπραγματευτεί τα δύο μέρη και έβαινε προς υπογραφή, ενώ είχε εκταμιευθεί και προκαταβολή 500.000 ευρώ προς την «Ελευθεροτυπία».
Ο πρόεδρος της Alpha Bank με ένα παγερό τηλεφώνημα στην εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου το μεσημέρι της Τρίτης (1-11-2011) της επικαλέστηκε νομικούς λόγους που δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι οποίοι όμως ακόμα δεν έχουν γνωστοποιηθεί, όπως επιβάλλουν τα χρηστά συναλλακτικά ήθη.
Τα νομικά ζητήματα όμως -αν υφίστανται- επιλύονται από τους νομικούς. Ετσι τουλάχιστον ξέραμε μέχρι σήμερα. Στην περίπτωση όμως του κ. Κωστόπουλου αποτέλεσαν το φερετζέ για την κάλυψη πιθανόν εσωτερικών συγκρούσεων στην τράπεζά του ή και έξωθεν υπαγορεύσεων για να πληγεί η «Ελευθεροτυπία».
Η εφημερίδα μάθαμε ότι αναζητεί νέες λύσεις χρηματοδότησης, δεν επαιτεί ούτε προτίθεται να γίνει παράρτημα πολιτικών ή επιχειρηματικών συμφερόντων. Διαθέτει περιουσία, δίδει εγγυήσεις για δάνεια που λαμβάνει και μάχες αξιοπρέπειας όταν χρειάζεται. Οσοι βρισκόμαστε στη δίνη ελπίζουμε. Αλλωστε και η «Ε» έχει ξαναζήσει δυσκολίες και πολλοί άλλοι έδωσαν και δίνουν αγώνες.
Τι συνέβη όμως και η Alpha Bank έκανε πίσω την τελευταία στιγμή, ενώ η Χ. Κ. Τεγόπουλος είχε εγκλωβιστεί εδώ και τέσσερις μήνες σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης;
Αυτό θα το αναδείξει η ίδια η ζωή και όχι οι εικασίες, οι οποίες σέρνονταν -είναι γεγονός- τις τελευταίες ημέρες: Αλλοι «έσπερναν» ότι το κτίριο της Μίνωος 10-16 -το βασικό περιουσιακό στοιχείο της εφημερίδας που περιλαμβάνετο στη συμφωνία sale and lease back (πώληση και επαναμίσθωση)- είναι ελαττωματικό. Αυτό είναι ψέμα. Τίτλοι καθαροί. Αλλωστε η Alpha Bank, που το 2009 προσημείωσε το ίδιο κτίριο για δάνειο 18 εκατ. ευρώ, είχε κάνει τους ελέγχους της.
*Αλλοι επικαλέστηκαν -εσχάτως- ότι η «Ε» πούλαγε το ακίνητο στην Alpha Αστικά Ακίνητα σε υψηλή τιμή σε σχέση με την αγοραία ή την αντικειμενική τιμή και ότι κάποιος νομικός φερετζές τρόμαξε τους υπεύθυνους τραπεζίτες. Στην προκειμένη περίπτωση οι τιμές ήταν γνωστές από την αρχή και -δυστυχώς για την Alpha Bank- συμφωνημένες και εγγράφως. Προς τι λοιπόν η υπαναχώρηση;
*Κάποιοι άλλοι διακίνησαν και το σενάριο των πρόσθετων εγγυήσεων, του τίτλου και άλλα τινά, τα οποία -πάλι εγγράφως- καταρρίπτονται από το σχέδιο σύμβασης στο οποίο είχαν καταλήξει τα δύο μέρη.
Στην «ούγια» γράφει και αυτό Alpha Bank.
*Αφού λοιπόν εξαντλήθηκαν όλα τα «άτιμα», κύκλοι της Alpha διακίνησαν και το σενάριο του πολιτικού τρόμου που ένιωσαν, όταν ο Γ. Παπανδρέου προ ημερών αναφέρθηκε σε μέσο ενημέρωσης που είχε αντλήσει από τις τράπεζες 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι μεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν εξαιτίας του ταμειακού βρόχου που τους έχουν επιβάλει οι ίδιες τράπεζες. Μάλιστα έφτασαν να επικαλούνται και τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος που ερευνά τα μιντιακά δανεικά και αγύριστα χωρίς εξασφαλίσεις και όχι τις δανειακές συμβάσεις σαν αυτές της «Ε» που στην περίπτωση της Alpha αντικρίζονται με κτίριο, συμμετοχές συνδεδεμένων εταιρειών και σ' αυτήν της Πειραιώς με over εξασφαλίσεις τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, 42 στρέμματα και τα έσοδα της Αργος από την πώληση των φύλλων. Νισάφι πια.
Μήπως οι αξιότιμοι κύριοι τραπεζίτες φοβούνται για άλλα «γυμνά» θαλασσοδάνεια που χορήγησαν σε «μιντιάρχες»- καμικάζι με σπόνσορες, με θράσος, ενίοτε μισθωμένους από διάφορα αφεντικά αλλά πάντα στην υπηρεσία της διαπλοκής; Μήπως να παραπέμψω στο όνομα Λαυρέντης;
*Στα όσα διακινήθηκαν αυτές τις ημέρες συγκαταλέγεται και το σενάριο «δεν σας πάει η κυβέρνηση». Η «Ε» παραμένει απρόβλεπτη, πολυφωνική, ακόμα και αν κάποιες στιγμές ο ιός της καθεστωτικής αλλοτρίωσης πήγε να αφήσει αποτύπωμα, τα οχυρά κράτησαν. Ανθρωποι απλήρωτοι, ταλαιπωρημένοι και σε αβεβαιότητα αντέχουν ακόμα και όχι μόνο για τις δουλειές τους. Η κυβέρνηση όντως δεν έχει στο τσεπάκι της την «Ε» και ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι δεν την συμπαθεί. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι δεν κάλεσε στο Μαξίμου την εκδότρια μιας παραδοσιακής ανεξάρτητης εφημερίδας, όταν έλαβαν χώρα συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τους λοιπούς μιντιάρχες Ψυχάρη, Μπόμπολα, Αλαφούζο, Κυριακού, πιθανώς και άλλους που δεν γνωρίζουμε.
Από την άλλη, η «Ε» έχει εισπράξει την οργή του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου (και όχι μόνο αυτού). Ο κ. υπουργός προφανώς είχε την αξίωση η «Ε» να προασπιστεί τη «συστημική ευστάθεια» και να το βουλώσει αντί των άπλυτων που έβγαλε στη φόρα για την Proton Bank (κόστισε ήδη 1,1 δισ. ευρώ η κρατικοποίησή της) και τον επιχειρηματία-θαύμα Λ. Λαυρεντιάδη. Και οι κυβερνήσεις, είναι γνωστό άλλωστε, δεν είναι οι προστάτιδες της Ελευθεροτυπίας. Αντίθετα θέλουν εφημερίδες της κυβέρνησης και γενικώς χειραγωγημένα έντυπα. Αυτό είναι γνωστό αλλά διαφορετικό από μια καθαρή συναλλαγή μιας εφημερίδας με μια τράπεζα. Εκτός και αν βρούμε μπροστά μας αποδείξεις, προσεχώς, περί του αντιθέτου.
*Αποδείξεις πάντως για τη χαρά κάποιων γόνων μιντιαρχών από το μπλόκο στο δάνειο στην «Ε» έχουμε. Δύο εξ αυτών περιφέροντο και ανακοίνωναν στους εμβρόντητους συντάκτες το κλείσιμο της «Ε». Ξέρουν αυτοί. Το έκαναν για σωφρονισμό... Αλλωστε το είχαν προβλέψει εδώ και καιρό, καμάρωναν για το χαλί που τράβηξε η Alpha στην «Ε», μπορεί να υπονοούσαν ότι έβαλαν και το χεράκι τους. Περιφερόμενοι και ευτελείς. Ή μήπως αυτός είναι ο ανταγωνισμός του τύπου, ο θάνατός σου η ζωή μου;
Πάντως όταν η «νεκροψία τους» δεν βρήκε νεκρό την πλήρωσαν οι συντάκτες που επιστράτευσαν, προκειμένου να μάθουν «γιατί δεν πέθανε ο νεκρός».
Το ερώτημα γιατί η Alpha Bank και ο πρόεδρός της Ιωάννης Κωστόπουλος επιφύλαξαν τέτοια μεταχείριση στην «Ε» παραμένει.
Η Alpha τον Ιούλιο του 2011 αποδέχθηκε το πρόγραμμα εξυγίανσης της εφημερίδας και δέχθηκε να το χρηματοδοτήσει. Φυσικά όχι για τα ωραία μάτια κάποιου. Η Alpha και ο πρόεδρός της γνωρίζουν ότι η Χ. Κ. Τεγόπουλος με την οποία συναλλάσσονται επί χρόνια είναι μέχρι τώρα φερέγγυα. Καθαρό μητρώο. Φερέγγυοι είναι και οι μέτοχοί της. Το 2009 εξόφλησαν προσωπικό μετοχοδάνειο ύψους 36 εκατ. ευρώ. Τότε η Alpha δανειοδότησε την Χ. Κ. Τεγόπουλος με 18 εκατ. ευρώ με προσημείωση στο ακίνητο της Μίνωος, πρόσφατα συμφώνησε στην αναχρηματοδότηση του δανείου, στη χορήγηση πρόσθετου ποσού 8 εκατ. ευρώ, στην αγορά και επαναμίσθωση του κτιρίου, όμως ανέκρουσε πρύμναν πριν τις υπογραφές.
Τι έγινε; Εξαπατούσαν η Alpha και ο πρόεδρός της επί τόσους μήνες πάνω από 800 εργαζόμενους;
ΑΡΙΣΤΕΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ
ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ
Κι αν ο κ. Κωστόπουλος εξήντλησε κάθε αυστηρότητα απέναντι στην“ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” δεν έκανε το ίδιο με τον πολυδανεισμένο ΔΟΛ οι μετοχές του οποίου είχαν βρεθεί εκτός διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο και αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας.
Στον κ. Κωστόπουλο και την Alpha Bank προσέφυγε ο κ. Ψυχάρηςόταν η Εθνική Τράπεζαβάζοντας κάτω τα νούμερα και σεβόμενη την ιστορία της αρνήθηκε να του δώσει τα 10 εκατ. Ευρώ δάνειο που ζητούσε.
Ήταν τότε που προκλήθηκε η μίνι σύρραξη ανάμεσα σε Ψυχάρη-Παπανδρέου με τον τελευταίο να φωτογραφίζει τον ΔΟΛ σαν υπέυθυνο για την πτώση της κυβέρνησής του.
Κι όμως μερικούς μήνες μετά ο ΔΟΛ βρίσκεται σε θέση να υποβάλλει πρόταση εξαγοράς στον ΠΗΓΑΣΟ χάρη και στον δανεισμό του από την Alpha Bank!
Βέβαια ο Ψυχάρης δεν λέει να ξεχάσει την απόρριψη του δανείου από την Eθνική Τράπεζα και με κυριακάτικο χολερικό δημοσίευμα του ΒΗΜΑτος κάνει λόγο για ζωντανές-νεκρές τράπεζες αναφερόμενος κυρίως στην Εθνική εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ανακεφαλαιοποίηση και της αύξησης των «κακών» δανείων.
Το ρεπορτάζ-κόλαφος θέλει την Εθνική Τράπεζα στον έλεγχο του ΤΧΣ ενώ για την Alpha Bank ισχυρίζεται ότι οι ιδιώτες θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ώστε η τράπεζα να παραμείνει ιδιωτική.
Ο ΔΟΛ δεν είναι ο μόνος από τον χώρο των ΜΜΕ που αντιμετωπίζεται με «κατανόηση» από τον Alpha Bank και τον κ. Κωστόπουλο.
Υπάρχουν ακόμη και οι προσωπικές φιλίες καθώς και οι κουμπαριές που παίζουν τον ρόλο τους στις γέφυρες που στήνονται η κόβονται ανάμεσα στα στελέχη των τραπεζών και στον δημοσιογραφικό κόσμο.
Aκόμη και οι χαλαρές έξοδοι σε κουτούκια με συνοδεία μπουζουκιού ανάμεσα σε στελέχη του δημοσιογραφικού κόσμου και των τραπεζών μπορούν να διαμορφώσουν άποψη για το χτύπημα-πρωτοσέλιδο της επόμενης μέρας.
H ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΥΠΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑLPHA CREDIT GROUP PLC
Στα 7,2 εκατ. ευρώανήλθαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της Alpha Αστικά Ακίνητα,έναντι 3,6 εκατ. το 2011.
Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 10,2 εκατ. ευρώ έναντι 10,7 εκατ. το 2011.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Αστικά Ακίνηταθα προτείνει για έγκριση στη Γενική Συνέλευση της εταιρίας τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2012.
Στην σελίδα 45 της Ετήσιας Έκθεσης η Alpha Αστικά Ακίνητα-θυγατρική της Alpha Bank-εμφανίζεται να έχει ένα ομόλογο του Ομίλου Alpha Bank αξίας 23.043.958 εκατ. ευρώ το οποίο είχε εκδώσει η ALPHA CREDIT GROUP PLC επίσης θυγατρική του Ομίλου Alpha Bank με έδρα το Λονδίνο.
Το ομόλογο αυτό εμφανίζεται η Alpha Αστικά Ακίνητανα το προεξοφλεί στην ονομαστική του αξία. Μιλάμε για κίνηση ματ (μια και κάποιος προεξόφλησε το συγκεκριμένο ομόλογο στην ονομαστική του τιμή) η οποία έχει και συνέχεια.
Με τα διαθέσιμα που προέκυψαν από την πώληση των ανωτέρω αγοράσθηκαν ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου τα οποία επίσης πωλήθηκαν εντός της χρήσεως 2012. Από την συγκεκριμένη συναλλαγή το συνολικό κέρδος για την Εταιρία και τον Όμιλο ανήλθε στο ποσό των 5.071.962 εκατ. ευρώ το οποίο εμφανίζεται στα χρηματοοικονομικά έσοδα της κατάστασης αποτελεσμάτων.
Πόσο είχαν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου πριν την επαναγορά; 19-22 σεντς. Πόσο επαναγοράστηκαν; 40 σεντς.
http://kourdistoportocali.com/articles/19228.htm
Για την πατρότητα της ρήσης“Οι γιατροί είναι οι πιο προνομιούχοι άνθρωποι του κόσμου. Η φήμη εκθειάζει τις επιτυχίες τους και η γη σκεπάζει τα λάθη τους…”, μάχονται ένας ανώνυμος και ο Γάλλος Δούκας και συγγραφέας François VI de La Rochefoucauld.
Η ουσία της όμως θα μπορούσε να χαρακτηρίζει την διαδρομή του απόμακρου αστού τραπεζίτηκ. Γιάννη Κωστόπουλου.Για τον επικεφαλής της Alpha Bank (η ιστορία της οικογένειας του οποίου έχει ταυτιστεί με την ιστορία της Τράπεζας), η φήμη (και τα ΜΜΕ) υπήρξαν γενναιόδωρα μαζί του, πράγμα σπάνιο, αν αναλογισθεί κανείς ότι ζούμε στην Ελλάδα.
Ακόμη και οι άτυχες επιλογές του-όπως η αποτυχημένη απόπειρα συγχώνευσης με την Eurobank-παρουσιάσθηκε ως ναπολεόντειος νίκη ενώ δεν ήταν παρά μια αποτυχία την οποία ακολούθησε ένα σερί εξίσου αποτυχημένων επικοινωνιακά ενεργειών.
Χρειάθηκε να φουντώσουν οι φήμες για το τι πραγματικά συμβαίνει πριν με χαρακτηριστική καθυστέρηση μηνών (!) η Alpha Bank ανακοινώσει το ναυάγιο της συμφωνίας.
Στις 28 Αυγούστου 2011 η καλή συνάδελφοςΈφη Καραγεώργουκάτω από τον τίτλο“Γάμος ALPHA –EUROBANK”έγραφε χαρακτηριστικά:
Αλλάζουν όλα στο τραπεζικό σύστημα με τη συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank και τη συμμετοχή του Κατάρ στο νέο σχήμα. Η τριπλή συμμαχία γεννά, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, έναν πολύ ισχυρό τραπεζικό οργανισμό, ο οποίος θα μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις δυσκολίες και τις ιδιαίτερες προκλήσεις της δύσκολης οικονομικής περιόδου που περνά η χώρα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες Σάββατο κατέληξαν σε συμφωνία οι ηγεσία των δύο ελληνικών τραπεζών με το Κατάρ, ο οποίο είναι μεγάλος μέτοχος με ποσοστό κοντά στο 6% στην Alpha Bank.Η μεγάλη συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως αύριο Δευτέρα.
Με την κίνηση αυτή οι δύο τράπεζες απάντησαν στο πρόβλημα που είχε προκύψει ύστερα από την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου,πως για τη χορήγηση κεφαλαίων στις τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Δημόσιο θα πάρει κοινές μετοχές. Πράγμα που σημαίνει πως οι δύο τράπεζες, αλλά και οι υπόλοιπεs θα περάσουν σε κρατικό έλεγχο.
Αντιδρώντας σε αυτό το ενδεχόμενο οι μεγαλομέτοχοι των δύο τραπεζών επισπεύσανε τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει από καιρό και χθες κατέληξαν στην τριπλή συμμαχία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήταν γνωστές ως χθες το απόγευμα, το σχέδιο προβλέπει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον.
Από αυτά τα 300 εκατομμύρια θα βάλει η πλευρά του κ. Γιάννη Κωστόπουλου, ενώ άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ θα επενδύσει ο κ. Σπύρος Λάτσης. Τα υπόλοιπα 1,4 δισ. ευρώ θα βρεθούν από τον άλλο μεγάλο μέτοχο, το Κατάρ, αλλά και τους υπόλοιπους μετόχους των δύο τραπεζών.
Οι πληροφορίες από τις ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο μετοχικό κεφάλαιο του νέου σχήματος θα συμμετάσχουν κεφάλαια και από άλλες αραβικές χώρες.
Στις 14 Μαρτίου 2012 η ίδια εφημερίδα-το«Έθνος»κάτω από τον τίτλο «Σχόλασε ο γάμος»σημείωνε: Επίσημο τέλος, στις διαδικασίες συγχώνευσής της με την EFG Eurobank Ergasias εμφανίζεται να θέτει η Alpha Bank, η οποία ανακοίνωσε σήμερα προς τις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές ότι προχωρά στη σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων της, για την ανάκληση του συνόλου των σχετικών αποφάσεων που είχε λάβει
Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: «Σε συνέχεια προηγουμένης ανακοινώσεώς της, η Alpha Bank ενημέρωσε την Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias ότι, μετά και την αναδιάταξη του δημοσίου χρέους (Private Sector Involvement – PSI) και τις επιπτώσεις αυτής επί του τραπεζικού τομέα, προτίθεται να φέρει προς έγκριση στο προσεχές Διοικητικό της Συμβούλιο πρόταση για τη σύγκληση Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της με αντικείμενο την ανάκληση του συνόλου των αποφάσεων της Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της Τραπέζης της 15ης Νοεμβρίου 2011».
To ναυάγιο του συγκεκριμένου γάμου μπορεί να μην ήταν το «τέλος του κόσμου» για τον τραπεζίτη με το αντισυμβατικό lifestyle. Διαβάζουμε σε ένα παλαιό δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”:Αύγουστος του 1999. Ο «καύσωνας» της Σοφοκλέους έχει μεταφερθεί με απροσδιόριστη ταχύτητα χιλιόμετρα μακριά και δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο και το γραφικό Φισκάρδο, το μικρό λιμανάκι στα βόρεια της Κεφαλονιάς. Εκεί, έχει «δέσει» με την άνεση του έμπειρου ιστιοπλόου ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος που προσπαθεί να «επιβιώσει» με όσες αντοχές διακριτικότητας διαθέτει από την κατάληψη της προκυμαίας που έχουν πραγματοποιήσει οι νεόπλουτοι «σκαφάτοι»….
Ο ίδιος έχοντας στο πλευρό του, την σύντροφο του Ειρήνη Μολφέση , δίχως συνοδεία φουσκωτών και … αυλικών παντός είδους
περνά σχεδόν απαρατήρητος ανάμεσα στο πλήθος. Άλλωστε, εκείνο το αυγουστιάτικο βράδυ όλοι, μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες, ασχολούνται με τις παρέες των «επωνύμων αστέρων των limit up» που συναγωνίζονται η μια την άλλη σε …θόρυβο και οι αρχηγοί τους συμπεριφέρονται σαν κακομαθημένα πλουσιόπαιδα που αγωνιούν για να ξοδεύσουν και το τελευταίο κέρμα από το χαρτζιλίκι των γονιών τους…
Από αυτήν την εικόνα της άσκοπης επίδειξης πλούτου και δύναμης ο κ. Κωστόπουλος εκείνη την αυγουστιάτικη βραδιά στάθηκε μακριά συνεπής με μια φιλοσοφία και στάση ζωής. Το μόνο που επέτρεψε στον εαυτόν του ήταν ένα σχόλιο:«Άλλα ήθη…».
H AΘΕΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Για “άλλα ήθη” θα έκανε λόγο και η αγωνίστρια της δημοσιογραφίας Αριστέα Μπουγάτσου σε άρθρο της τον Νοέμβριο του 2011 με τίτλο “Η Προκλητική Αθέτηση Μιας Συμφωνίας”
«Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις Να μην τις παίρνει ο άνεμος» ...Και το χαλί τραβήχτηκε. Ο μοναδικός και τελευταίος έλληνας τραπεζίτης, με τις οικογενειακές δραστηριότητες να δρομολογούνται από το 1879, λίγο έλειψε να κόψει το νήμα της ζωής στην «Ελευθεροτυπία» που διανύει τα τριάντα επτά της χρόνια και παραμένει σε οικογενειακά χέρια. Ο πρόεδρος της Alpha-Τράπεζα Πίστεως (πλέον Alpha Bank), που προβάλλει πρώτα την πίστη στις αρχές της τράπεζας που χρόνια διοικεί (ασχέτως αν την αφαίρεσε από το λογότυπό της), εφεξής δεν μπορεί να διατείνεται ότι έχει λόγο τιμής.
Ο κ. Ιωάννης Κωστόπουλος αθέτησε συμφωνία για δάνειο προς τη Χ. Κ. Τεγόπουλος που είχε εγκρίνει η Alpha Bank στις 30 Σεπτεμβρίου, είχαν διαπραγματευτεί τα δύο μέρη και έβαινε προς υπογραφή, ενώ είχε εκταμιευθεί και προκαταβολή 500.000 ευρώ προς την «Ελευθεροτυπία».
Ο πρόεδρος της Alpha Bank με ένα παγερό τηλεφώνημα στην εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου το μεσημέρι της Τρίτης (1-11-2011) της επικαλέστηκε νομικούς λόγους που δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι οποίοι όμως ακόμα δεν έχουν γνωστοποιηθεί, όπως επιβάλλουν τα χρηστά συναλλακτικά ήθη.
Τα νομικά ζητήματα όμως -αν υφίστανται- επιλύονται από τους νομικούς. Ετσι τουλάχιστον ξέραμε μέχρι σήμερα. Στην περίπτωση όμως του κ. Κωστόπουλου αποτέλεσαν το φερετζέ για την κάλυψη πιθανόν εσωτερικών συγκρούσεων στην τράπεζά του ή και έξωθεν υπαγορεύσεων για να πληγεί η «Ελευθεροτυπία».
Η εφημερίδα μάθαμε ότι αναζητεί νέες λύσεις χρηματοδότησης, δεν επαιτεί ούτε προτίθεται να γίνει παράρτημα πολιτικών ή επιχειρηματικών συμφερόντων. Διαθέτει περιουσία, δίδει εγγυήσεις για δάνεια που λαμβάνει και μάχες αξιοπρέπειας όταν χρειάζεται. Οσοι βρισκόμαστε στη δίνη ελπίζουμε. Αλλωστε και η «Ε» έχει ξαναζήσει δυσκολίες και πολλοί άλλοι έδωσαν και δίνουν αγώνες.
Τι συνέβη όμως και η Alpha Bank έκανε πίσω την τελευταία στιγμή, ενώ η Χ. Κ. Τεγόπουλος είχε εγκλωβιστεί εδώ και τέσσερις μήνες σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης;
Αυτό θα το αναδείξει η ίδια η ζωή και όχι οι εικασίες, οι οποίες σέρνονταν -είναι γεγονός- τις τελευταίες ημέρες: Αλλοι «έσπερναν» ότι το κτίριο της Μίνωος 10-16 -το βασικό περιουσιακό στοιχείο της εφημερίδας που περιλαμβάνετο στη συμφωνία sale and lease back (πώληση και επαναμίσθωση)- είναι ελαττωματικό. Αυτό είναι ψέμα. Τίτλοι καθαροί. Αλλωστε η Alpha Bank, που το 2009 προσημείωσε το ίδιο κτίριο για δάνειο 18 εκατ. ευρώ, είχε κάνει τους ελέγχους της.
*Αλλοι επικαλέστηκαν -εσχάτως- ότι η «Ε» πούλαγε το ακίνητο στην Alpha Αστικά Ακίνητα σε υψηλή τιμή σε σχέση με την αγοραία ή την αντικειμενική τιμή και ότι κάποιος νομικός φερετζές τρόμαξε τους υπεύθυνους τραπεζίτες. Στην προκειμένη περίπτωση οι τιμές ήταν γνωστές από την αρχή και -δυστυχώς για την Alpha Bank- συμφωνημένες και εγγράφως. Προς τι λοιπόν η υπαναχώρηση;
*Κάποιοι άλλοι διακίνησαν και το σενάριο των πρόσθετων εγγυήσεων, του τίτλου και άλλα τινά, τα οποία -πάλι εγγράφως- καταρρίπτονται από το σχέδιο σύμβασης στο οποίο είχαν καταλήξει τα δύο μέρη.
Στην «ούγια» γράφει και αυτό Alpha Bank.
*Αφού λοιπόν εξαντλήθηκαν όλα τα «άτιμα», κύκλοι της Alpha διακίνησαν και το σενάριο του πολιτικού τρόμου που ένιωσαν, όταν ο Γ. Παπανδρέου προ ημερών αναφέρθηκε σε μέσο ενημέρωσης που είχε αντλήσει από τις τράπεζες 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι μεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν εξαιτίας του ταμειακού βρόχου που τους έχουν επιβάλει οι ίδιες τράπεζες. Μάλιστα έφτασαν να επικαλούνται και τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος που ερευνά τα μιντιακά δανεικά και αγύριστα χωρίς εξασφαλίσεις και όχι τις δανειακές συμβάσεις σαν αυτές της «Ε» που στην περίπτωση της Alpha αντικρίζονται με κτίριο, συμμετοχές συνδεδεμένων εταιρειών και σ' αυτήν της Πειραιώς με over εξασφαλίσεις τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, 42 στρέμματα και τα έσοδα της Αργος από την πώληση των φύλλων. Νισάφι πια.
Μήπως οι αξιότιμοι κύριοι τραπεζίτες φοβούνται για άλλα «γυμνά» θαλασσοδάνεια που χορήγησαν σε «μιντιάρχες»- καμικάζι με σπόνσορες, με θράσος, ενίοτε μισθωμένους από διάφορα αφεντικά αλλά πάντα στην υπηρεσία της διαπλοκής; Μήπως να παραπέμψω στο όνομα Λαυρέντης;
*Στα όσα διακινήθηκαν αυτές τις ημέρες συγκαταλέγεται και το σενάριο «δεν σας πάει η κυβέρνηση». Η «Ε» παραμένει απρόβλεπτη, πολυφωνική, ακόμα και αν κάποιες στιγμές ο ιός της καθεστωτικής αλλοτρίωσης πήγε να αφήσει αποτύπωμα, τα οχυρά κράτησαν. Ανθρωποι απλήρωτοι, ταλαιπωρημένοι και σε αβεβαιότητα αντέχουν ακόμα και όχι μόνο για τις δουλειές τους. Η κυβέρνηση όντως δεν έχει στο τσεπάκι της την «Ε» και ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι δεν την συμπαθεί. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι δεν κάλεσε στο Μαξίμου την εκδότρια μιας παραδοσιακής ανεξάρτητης εφημερίδας, όταν έλαβαν χώρα συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τους λοιπούς μιντιάρχες Ψυχάρη, Μπόμπολα, Αλαφούζο, Κυριακού, πιθανώς και άλλους που δεν γνωρίζουμε.
Από την άλλη, η «Ε» έχει εισπράξει την οργή του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου (και όχι μόνο αυτού). Ο κ. υπουργός προφανώς είχε την αξίωση η «Ε» να προασπιστεί τη «συστημική ευστάθεια» και να το βουλώσει αντί των άπλυτων που έβγαλε στη φόρα για την Proton Bank (κόστισε ήδη 1,1 δισ. ευρώ η κρατικοποίησή της) και τον επιχειρηματία-θαύμα Λ. Λαυρεντιάδη. Και οι κυβερνήσεις, είναι γνωστό άλλωστε, δεν είναι οι προστάτιδες της Ελευθεροτυπίας. Αντίθετα θέλουν εφημερίδες της κυβέρνησης και γενικώς χειραγωγημένα έντυπα. Αυτό είναι γνωστό αλλά διαφορετικό από μια καθαρή συναλλαγή μιας εφημερίδας με μια τράπεζα. Εκτός και αν βρούμε μπροστά μας αποδείξεις, προσεχώς, περί του αντιθέτου.
*Αποδείξεις πάντως για τη χαρά κάποιων γόνων μιντιαρχών από το μπλόκο στο δάνειο στην «Ε» έχουμε. Δύο εξ αυτών περιφέροντο και ανακοίνωναν στους εμβρόντητους συντάκτες το κλείσιμο της «Ε». Ξέρουν αυτοί. Το έκαναν για σωφρονισμό... Αλλωστε το είχαν προβλέψει εδώ και καιρό, καμάρωναν για το χαλί που τράβηξε η Alpha στην «Ε», μπορεί να υπονοούσαν ότι έβαλαν και το χεράκι τους. Περιφερόμενοι και ευτελείς. Ή μήπως αυτός είναι ο ανταγωνισμός του τύπου, ο θάνατός σου η ζωή μου;
Πάντως όταν η «νεκροψία τους» δεν βρήκε νεκρό την πλήρωσαν οι συντάκτες που επιστράτευσαν, προκειμένου να μάθουν «γιατί δεν πέθανε ο νεκρός».
Το ερώτημα γιατί η Alpha Bank και ο πρόεδρός της Ιωάννης Κωστόπουλος επιφύλαξαν τέτοια μεταχείριση στην «Ε» παραμένει.
Η Alpha τον Ιούλιο του 2011 αποδέχθηκε το πρόγραμμα εξυγίανσης της εφημερίδας και δέχθηκε να το χρηματοδοτήσει. Φυσικά όχι για τα ωραία μάτια κάποιου. Η Alpha και ο πρόεδρός της γνωρίζουν ότι η Χ. Κ. Τεγόπουλος με την οποία συναλλάσσονται επί χρόνια είναι μέχρι τώρα φερέγγυα. Καθαρό μητρώο. Φερέγγυοι είναι και οι μέτοχοί της. Το 2009 εξόφλησαν προσωπικό μετοχοδάνειο ύψους 36 εκατ. ευρώ. Τότε η Alpha δανειοδότησε την Χ. Κ. Τεγόπουλος με 18 εκατ. ευρώ με προσημείωση στο ακίνητο της Μίνωος, πρόσφατα συμφώνησε στην αναχρηματοδότηση του δανείου, στη χορήγηση πρόσθετου ποσού 8 εκατ. ευρώ, στην αγορά και επαναμίσθωση του κτιρίου, όμως ανέκρουσε πρύμναν πριν τις υπογραφές.
Τι έγινε; Εξαπατούσαν η Alpha και ο πρόεδρός της επί τόσους μήνες πάνω από 800 εργαζόμενους;
ΑΡΙΣΤΕΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ
ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ
Κι αν ο κ. Κωστόπουλος εξήντλησε κάθε αυστηρότητα απέναντι στην“ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” δεν έκανε το ίδιο με τον πολυδανεισμένο ΔΟΛ οι μετοχές του οποίου είχαν βρεθεί εκτός διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο και αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας.
Στον κ. Κωστόπουλο και την Alpha Bank προσέφυγε ο κ. Ψυχάρηςόταν η Εθνική Τράπεζαβάζοντας κάτω τα νούμερα και σεβόμενη την ιστορία της αρνήθηκε να του δώσει τα 10 εκατ. Ευρώ δάνειο που ζητούσε.
Ήταν τότε που προκλήθηκε η μίνι σύρραξη ανάμεσα σε Ψυχάρη-Παπανδρέου με τον τελευταίο να φωτογραφίζει τον ΔΟΛ σαν υπέυθυνο για την πτώση της κυβέρνησής του.
Κι όμως μερικούς μήνες μετά ο ΔΟΛ βρίσκεται σε θέση να υποβάλλει πρόταση εξαγοράς στον ΠΗΓΑΣΟ χάρη και στον δανεισμό του από την Alpha Bank!
Βέβαια ο Ψυχάρης δεν λέει να ξεχάσει την απόρριψη του δανείου από την Eθνική Τράπεζα και με κυριακάτικο χολερικό δημοσίευμα του ΒΗΜΑτος κάνει λόγο για ζωντανές-νεκρές τράπεζες αναφερόμενος κυρίως στην Εθνική εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ανακεφαλαιοποίηση και της αύξησης των «κακών» δανείων.
Το ρεπορτάζ-κόλαφος θέλει την Εθνική Τράπεζα στον έλεγχο του ΤΧΣ ενώ για την Alpha Bank ισχυρίζεται ότι οι ιδιώτες θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ώστε η τράπεζα να παραμείνει ιδιωτική.
Ο ΔΟΛ δεν είναι ο μόνος από τον χώρο των ΜΜΕ που αντιμετωπίζεται με «κατανόηση» από τον Alpha Bank και τον κ. Κωστόπουλο.
Υπάρχουν ακόμη και οι προσωπικές φιλίες καθώς και οι κουμπαριές που παίζουν τον ρόλο τους στις γέφυρες που στήνονται η κόβονται ανάμεσα στα στελέχη των τραπεζών και στον δημοσιογραφικό κόσμο.
Aκόμη και οι χαλαρές έξοδοι σε κουτούκια με συνοδεία μπουζουκιού ανάμεσα σε στελέχη του δημοσιογραφικού κόσμου και των τραπεζών μπορούν να διαμορφώσουν άποψη για το χτύπημα-πρωτοσέλιδο της επόμενης μέρας.
H ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΥΠΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑLPHA CREDIT GROUP PLC
Στα 7,2 εκατ. ευρώανήλθαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της Alpha Αστικά Ακίνητα,έναντι 3,6 εκατ. το 2011.
Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 10,2 εκατ. ευρώ έναντι 10,7 εκατ. το 2011.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Αστικά Ακίνηταθα προτείνει για έγκριση στη Γενική Συνέλευση της εταιρίας τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2012.
Στην σελίδα 45 της Ετήσιας Έκθεσης η Alpha Αστικά Ακίνητα-θυγατρική της Alpha Bank-εμφανίζεται να έχει ένα ομόλογο του Ομίλου Alpha Bank αξίας 23.043.958 εκατ. ευρώ το οποίο είχε εκδώσει η ALPHA CREDIT GROUP PLC επίσης θυγατρική του Ομίλου Alpha Bank με έδρα το Λονδίνο.
Το ομόλογο αυτό εμφανίζεται η Alpha Αστικά Ακίνητανα το προεξοφλεί στην ονομαστική του αξία. Μιλάμε για κίνηση ματ (μια και κάποιος προεξόφλησε το συγκεκριμένο ομόλογο στην ονομαστική του τιμή) η οποία έχει και συνέχεια.
Με τα διαθέσιμα που προέκυψαν από την πώληση των ανωτέρω αγοράσθηκαν ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου τα οποία επίσης πωλήθηκαν εντός της χρήσεως 2012. Από την συγκεκριμένη συναλλαγή το συνολικό κέρδος για την Εταιρία και τον Όμιλο ανήλθε στο ποσό των 5.071.962 εκατ. ευρώ το οποίο εμφανίζεται στα χρηματοοικονομικά έσοδα της κατάστασης αποτελεσμάτων.
Πόσο είχαν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου πριν την επαναγορά; 19-22 σεντς. Πόσο επαναγοράστηκαν; 40 σεντς.
http://kourdistoportocali.com/articles/19228.htm